ИЗБРАНИ

Георги Марков: Българската съдебна система е в нокаут, в най-тежката си криза е!

„Българската съдебна система е в нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма. Председател на Върховен касационен съд се вживява на политически лидер и чете политически декларации. Казвам „чете”, защото очевидно някой му ги е писал”. Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” бившият конституционен съдия Георги Марков.

„Няма кой да му каже: „Стоп! Ние сме парламентарна, не съдебна република”. Когато се минават граници, парламентът да му каже да слиза от тази сцена и да ходи в парламента”, коментира Марков.

„Второ, и в най-лошия си сън не съм мислил, че 25 висши български магистрати часове наред се разправят помежду си, това се излъчва по телевизията – лош език, язвителност, омраза. Това е удар върху авторитета на съдебната система и много лош сигнал за инвеститорите, които чакаме”, каза още Георги Марков пред Нова телевизия.

Той коментира и новото звено – независим прокурор, който да разследва главния прокурор.

„Тази промяна е хипотетична. Досега не сме имали бандит за главен прокурор, надявам се да нямаме. Но този орган, който се създава, не е безобиден. Това ще е прокурор, който ще е като главен прокурор. Не знам на кого ще викат главния. Той щом ще разследва главния, трябва да е някой ангел, ама няма да е ангел. Тук идва въпросът него кой ще го разследва. Страхувам се, че ще започне вътре в прокуратурата едно голямо меле”, каза Марков.

Третият проблем, според него, са платените протестъри, които „не са гражданско общество, а политически активисти” и които са се впили като „пиявици” в съдебната система.

„Като говорим за инвеститори. Как така Хелзинкският комитет награждава съдия? Награденият съдия взима бележка от Хелзинкския комитет, който защитава един убиец, и на тази база, че се е поправил, го пускат. Не могат да дават бележки за благонадеждност като ОФ”, смята Георги Марков.

„Четвъртият въпрос за състоянието на съдебната система – създадоха се цели антипрокурорски партии. Това е партията „Да, България”, тя е срещу сегашния, срещу бъдещия и срещу всеки, който не е неин, за да защитава лобитата зад нея”, каза Георги Марков.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Великденски футболен турнир събра над 150 деца от 15 отбора в Стара Загора

  В Стара Загора се проведе Великденски футболен турнир за деца набор 2015 и 2016…

11 минути ago

ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини...

29 минути ago

В София поставят украса за великденските празници

Декоративни яйца са украсени с естествени цветя...

32 минути ago

Пожарната с близо 1900 проверки на храмове, хотели и хижи

Целта е осигуряване на безопасността за Великден...

40 минути ago

ДНК анализът доказа: Велико Минков е баща на детето на Габриела Славова

Той не я е търсил през тези два дни, в които е на свобода...

41 минути ago

Златни медали донесоха в Стара Загора възпитаниците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“

Отборите на старозагорското училище ГПЧЕ „Ромен Ролан“ завоюваха първите места по бадминтон за юноши и…

42 минути ago
image0 (9K)