ГЕРБ бойкотира дискусията за изборите, организирана от държавния глава Румен Радев

Представители на ГЕРБ не присъстваха на днешната дискусия за прозрачност на изборния процес, организирана от президента Румен Радев. От партията обясниха отсъствието си със служебни ангажименти. Според „Воля“, чиито представители също не уважиха форума, подобна среща била закъсняла и не искали да са миманс на БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е в чужбина, а председателят на правната комисия Данаил Кирилов научил за поканата в края на вчерашния работен ден, но днес е пряко свързан с темите в НС. Няма бойкот на президента, това са причините, не искам по никакъв начин да прозвучи укорително, всъщност трибуната за обсъждане е в НС, добави Кирилов в парламентарните кулоари.

Не възразяваме, подчерта той, срещу широк обществен дебат, както и президентът да формира и организира такива събития. Депутатът от ГЕРБ се надява да получат стенограмата от „Дондуков“2.

Данаил Кирилов посочи, че като председател на правната комисия ще му бъде трудно да обясни на т.нар Венецианска комисия, че в изборния ден у нас има видеонаблюдение. В същото време Румен Радев предлага камери там, където се броят бюлетините.

Това са камери с ниска резолюция, не могат да послужат за специфична идентификация нито на лицата, нито на конкретни бюлетини, но нека се чуят всички мнения, добави депутатът и припомни, че в досегашната практика, възприета от т.нар. Венецианска комисия, и в нейните документи като добри практики е да не се провежда видеонаблюдение, за да се гарантира тайната и спокойствието на вота.

Ако се приложи видеонаблюдение само за броенето в СИК-вете, мисля, че ще се получи положителен ефект, доколкото ще покаже, че при процедурата на броенето на бюлетините и отразяването на гласовете в протоколите има публичност и контрол, смята Кирилов.

Той обърна внимание, че идеята на президента е подвариант на предложение на „Воля“.

Данаил Кирилов смята, че ще е добре, ако т.нар чернови на изборните протоколи на секционните комисии се отличават от официалния екземпляр.

Видеонаблюдението се превърна в част от нашия живот, по-важно от него в изборните секции не може да има и определено си струва парите, коментира Пламен Христов от „Воля“. Той добави, че днешната среща при държавния глава е закъсняла и ненужна. Странно е, че чак сега президентът се е сетил да се вслуша в нашата идея, още повече да се опита да си я препише като своя. Отказваме да се включваме в пиар акциите на БСП и да бъдем миманс в техните сценарии, категоричен е Христов.


image0 (9K)