ИЗБРАНИ

ГЕРБ и ДПС се договориха за отворено финансиране на партиите

„От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си.“ Това каза пред журналисти след среща с парламентарната група на ГЕРБ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев“, обяви пред журналисти в парламента и председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова.

Карадайъ уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание.

Законът ще влезе в комисия утре, а в пленарната зала в петък. Вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии, а от ГЕРБ са ги поканили на срещата.

В срещата тази сутрин с ГЕРБ участва и депутатът от ДПС Делян Пеевски. На въпрос дали би инвестирал в ТЕЦ-а на Доган, Пеевски отвърна: „Винаги бих инвестирал в проект на г-н Доган“, съобщава бТВ.

„Ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия“, обясни Карадайъ.

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

„ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев“, обяви пред журналисти в парламента и председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно.

Менда Стоянова поясни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране. „Един лев е наистина ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента“, каза тя.

По думите на Стоянова американският модел на финансиране изисква да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите, при пълна прозрачност, попълване на декларациите за произход и качване на въпросните декларации в регистър на Сметната палата.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

10 стилни летни дрехи, които винаги са актуални

Какво да носите в по-топлите месеци...

6 часа ago

Матурите се задават: Какви са критериите за отличен?

51 000 ученици ще покажат знанията си по БЕЛ на 17 май...

7 часа ago

Британски боксьор почина след фатален удар в дебюта си

29-годишният Шериф Лавал колабира в дебюта на професионалния ринг...

7 часа ago

До 360 лв. скача нощувката на човек „ол инклузив“ през август на морето

Изгодни оферти има до средата на юни, 79 лева на Слънчев бряг...

8 часа ago

Експерти: Избирателите се отдръпнаха преди вота

Цветанка Андреева и Кольо Колев очертаха възможните варианти след вота...

8 часа ago

Какво са яли Исус и апостолите му на Тайната вечеря?

Разкритие на италиански учени разбулва мистерията...

8 часа ago
image0 (9K)