ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на парламентарните избори

Управляващите от ГЕРБ ще се явят в коалиция със СДС на предстоящите на 4 април парламентарни избори, подобно на последния вот за евродепутати. Това стана окончателно ясно в сряда, когато двете партии внесоха документите си в Централната избирателна комисия (ЦИК).

До седмица двете партии ще обявят и кандидат-депутатските си листи. На този етап не е ясно в какво съотношение ще са представителите на ГЕРБ и СДС в тях.

Подписите за регистрирането на коалицията внесоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, колегата ѝ Тома Биков и лидерът на СДС Румен Христов.

„Доказахме, че имаме воля да градим България и да постигаме видими резултати и да носим отговорност. Нашата рецепта за успех е „работа, работа, работа“. Заедно с коалиционните ни партньори от СДС имаме програма с ясни цели и приоритети“, заяви Дариткова.

Коалицията си поставя за цел да спечели изборите. Като невъзможни партньори за евентуално бъдещо управление бяха посочени „прокремълската БСП и техните сателити“. След като очерта, че няма да се коалират със социалистите, лидерът на СДС Румен Христов не отговори на изрично зададен журналистически въпрос дали ДПС е възможен партньор за управлението.

На въпрос дали само коалиция с БСП е невъзможна, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов отговори: „Нека да изчакаме да минат изборите, да видим какъв ще бъде вотът на българските избиратели, защото по никакъв начин не искам да предпоставям едни или други формации, които да се противопоставят между политическите играчи на тези избори“.

ГЕРБ спечели последните парламентарни избори през 2017 г. и състави коалиционно правителство с националистическите „Обединени патриоти“. Това е трети мандат на ГЕРБ в управлението с министър-председател Бойко Борисов. Снимка: БНР

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)