ГЕРБ не изрази позиция дали ще върнат „Газпром“ на масата на преговорите

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова не каза дали, ако ГЕРБ са във властта под някаква форма, ще върнат „Газпром“ на масата на преговорите. Трябва да се следва линията, която задава Европейския съюз спрямо държавите-членки, заяви тя пред bTV.

Липсата на позиция е показателна и предвид настояването на Цветан Цветанов Петкова да покаже договорената пътна карта за „Турски поток“ по времето, когато тя беше енергиен министър. Става въпрос за „Меморандум/пътна карта“ за развитието на българската газопреносна мрежа, като документът е подписан на Икономическия форум в Санкт Петербург от Петкова и „Газпром“, но до момента той не е публично показван.

Според Петкова правителството трябвало търси алтернативи за доставките на природен газ, а не да се занимава да атакува политическите си опоненти.

Теменужка Петкова определи като кризисен пиар договорените седем танкера с втечнен газ като стремеж да се прехвърлят проблемите с газа към служебното правителство и президента Румен Радев. Според нея никой не знае на каква цена ще бъде купуван втечнения газ. Когато премиерът в оставка Кирил Петков казва, че нещо ще се понижи в енергоносителите, то тя върви рязко нагоре, изтъкна Петкова.

Показателно е, че почти по същото време, пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай използва думата „престъпление“ за танкерите – защото това било да ги договориш, а да няма къде да ги разтовариш. Само че Кирил Петков изрично каза, че има вече осигурено място за разтоварване на първия, а договорът не е окончателно парафиран и може да се развали до 18 август включително, ако бъде намерена по-изгодна оферта.

Големият проблем според Петкова е, че се пуска нещо в медиите, но никой не казва как втечненият газ ще стигне до България. Теменужка Петкова се съмнява, че 7 танкера ще стигнат до България, а това, както се изрази тя, е един кризисен пиар и прехвърляне отговорността към следващите правителства.

Според Теменужка Петкова връщането на Иван Иванов като шеф на КЕВР е добро решение. Тя смята, че Иванов е отговорен човек и няма да избяга от задълженията си.

Петкова отхвърли твърденията, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ. ГЕРБ са в добри отношения и с ИТН, след като излезли в опозиция и напуснали властта.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)