ГЕРБ обвини „Да, България“ в лобизъм заради дарение от 100 лева, но сбърка дарителя

Сумата 100 лева се оказа основание ГЕРБ да обвини „Демократична България“, че подготвя манипулиране на следващите избори чрез непрозрачен избор на доставчик на машини за гласуване.

Скандалът между първата и четвъртата политическа сила в отиващия си парламент започна сутринта, когато лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов заяви: „Тази фирма е дарител на „Да, България“. Четете кой е дарителя на кого дарява и защо се пробутва. То си пише – дарител„.

Не беше посочено името на фирмата и на дарителя, пише Дневник в анализа си.

Малко по-късно през деня депутатът от „Демократична България“ и член на ръководството на „Да, България“ Ивайло Мирчев каза, че това е лъжа и имената на дарителите на партията, към която принадлежи, са публично достъпни, но ръководството на доставчика на машини не е сред тях. Напомни, че позицията на неговата коалиция винаги е била за прозрачност на обществената поръчка за доставка на машините, че е искала независим одит на устройствата, но това й е бил отказано.

Последва втори брифинг на ГЕРБ, в който бе съобщено, че дарението, видно от публикация на Сметната палата, е от физическото лице Иван Тодоров в размер на 100 лв. и е преведено за местните избори през 2019 г.

Името съвпада с името на мажоритарния собственик на „Сиела Норма“ АД и управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“ проф. Иван Тодоров. Именно „Сиела“ доставя машините за гласуване от 2014 г., откакто то се прилага в България, включително и на парламентарните избори на 4 април.

„Да, България“ похарчили 100 000 евро само в онлайн кампания, инвестиция в биткойни и дарения под формата на въображаема електронна валута, каза Георг Георгиев от ГЕРБ без да поясни кое в това притеснява партията му, и подчерта, че дарението от Иван Тодоров е факт, независимо от сумата, тоест ГЕРБ не е излъгала. Според Биков представителите на „Демократична България“ са се фокусирали върху 4 секунди от пресконференцията на Борисов без да отговорят на важните теми, които той поставя.

Да, България“ са тези, които забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава, заедно със Станислав Трифонов, който политически най-страхливо замълча, когато трябваше да е активен„, каза Георгиев.

След втората пресконференция на ГЕРБ се наложи Ивайло Мирчев отново да коригира изнесената информация : „Поредната лъжа на ГЕРБ. Дарителят ни със 100 лв. наистина се казва Иван Тодоров, но е роден през 1990 г., за разлика от собственика на въпросната фирма, за която ни обвиняват, че сме получили дарение (което е лъжа), който е роден през 1958 г., “ написа той в във „Фейсбук“.

След това депутатът от „Демократична България“ се включи и на живо с допълнението: „Имах следобедна баскетболна игра с децата и ми звънна телефона и разбрах, че ГЕРБ са свикали извънредна пресконференция, на която един от комсомолците в ГЕРБ, Георг – свикнал да целува по-често ръката на Бойко Борисов, ни е обвинил, че съм излъгал и всъщност има такъв дарител на „Да, България“ и „Демократична България“ и се казвал Иван Тодоров. Направихме бърза справка и съм длъжен да отговоря, че този Иван Тодоров, който имат предвид от ГЕРБ, няма нищо общо със собственика на фирмата, която е за машините. Няма нищо общо самият дарител с тези машини. ЕГН-то на този дарител е различно от ЕГН-то на собственика на фирмата за машините„.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)