България

ГЕРБ се отказа от намерението си да налага акциз върху наливната бира

ГЕРБ се отказа от идеята си за поставяне на бандероли върху бутилките бира над 5 литра, която беше приета на първо четене миналата седмица. Акцизът върху бездимните цигари ще бъде 40% от този на обикновените, както бяха обещали управляващите.

[ad id=“225664″]

Това се разбира от предложенията между първо и второ четене на промените в закона за акцизите, направени от председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Медна Стоянова, която е и вносител на първоначалния проект.
ГЕРБ се отказа от акциза върху наливната бира

Самата комисия ще разгледа утре на второ четене новите предложения на Стоянова, както и самия законопроект. След окончателните текстовете трябва да бъдат приети на второ четене и от депутатите в пленарната зала.

[ad id=“263680″]

Преди окончателното приемане на проекта Стоянова предлага редица промени в законопроекта. Едно от предложенията й е собствената й идея за въвеждане на бандерол за кеговете бира да отпадне преди текстовете да бъдат окончателно приети.

В момента вносителите на бездимните цигари плащат акцизна ставка за внесен килограм тютюн в размер на 152 лв, а с измененията, които Стоянова предлага между първо и второ четене тази сума ще се увеличи на 233 лв. Това означава, че ставката за „нагреваемите тютюневи изделия“, по-известни като бездимни цигари ще бъде 40% от тази на обикновените. акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лв., а с увеличение с 40% ще стане 1,43 лв.

[ad id=“236993″]

Първоначалният законопроект предвиждаше „нагреваемите тютюневи изделия“, по-известни като бездимни цигари, да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лв. за кутия. След острата реакция срещу предложението и намесата на премиера Бойко Борисов, който дори поиска проектът да бъде изтеглен, но това не стана, мнозинството в парламента се споразумя ставката да не се увеличава толкова много. Въпреки това проектът беше приет на първо четене, а сега Стоянова внася обещаните поправки.

[ad id=“236999″]

Мотивът за увеличението е, че така ще влязат нови средства в бюджета. Това обаче беше остро разкритикувано от опозицията.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Роберта Хаджийска и Камелия Желязкова са шампионки по бокс в Сърбия

  Роберта Хаджийска и Камелия Желязкова спечелиха златни медали от международния турнир Купата на Нациите…

32 минути ago

Даяна Стойчева от Берое спечели сребро на международен турнир по борба

Двама състезатели на СКБ "Берое" представиха националния отбор по борба за възраст кадети и кадетки…

39 минути ago

Опасна хищна риба се появи в Черно море, ще застраши ли улова?

Според рибар най-опасен е човек, защото е ненаситен...

един час ago

Поздрав към слънцето – всичко за сутрешна рутина, препоръчвана от йога инструкторите

Чудили ли сте се какви са ползите за здравето от тези асани?...

един час ago

800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават

Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права...

един час ago

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Завършва великденският празничен цикъл...

2 часа ago
image0 (9K)