ГЕРБ vs Василев за бюджета: Сгрешена философия или не

Бивши министри на ГЕРБ и настоящият финансов министър Кирил Ананиев, Красимир Вълчев  и Асен Василев влязоха в спор за финансовата рамка на бюджета, предаде БТА.

Ананиев го определи като бюджет със сгрешена философия, недостатъчна подкрепа на бизнеса, липса на необходимите реформи. Всички сме вперили очи в актуализацията, но мисля, че управляващите нямат ясна визия за нея, коментира той. Бюджетът е грешно структуриран, някой да е видял списъка с националните и регионалните инвестиционни проекти, мълчи се за фалстарта на Плана за възстановяване, за проектите от новия програмен период, подценена е инфлацията, която ще доведе до обедняване на българските граждани, изтъкна бившият финансов министър. По думите му, инфлацията у нас е със средно три процента по-висока от еврозоната и не се предприемат мерки за ограничаването й. В бюджета е заложен голям дефицит и държавен дълг, като дефицитът нараства с над шест милиарда лева, което е над четири на сто от БВП, до 7,3 млрд. лв. се предвижда да се емитира дълг за тази година Според Ананиев изпълнението на бюджета няма да е в съответствие с бюджета, който ще бъде одобрен сега. Дано юнската актуализация е по-професионална и адекватна,, за да не се наложи да ходим на поправителен изпит в края на годината, завърши депутатът.

Финансовият министър успокои, че не се очаква свръхдефицит. Асен Василев посочи, че с 12 млрд. лв. са вдигнати разходите в бюджета за т.г. в сравнение с миналата. Малко съм объркан от Вашето изказване, обърна се той към Кирил Ананиев. На първото четене казахте, че дефицитът трябва да е нула, тогава Ви казах да внесете предложение, да кажете кои разходи се намаляват и кои приходи се увеличават, вместо това получихме предложения от Вас за разходи за над два милиарда лева допълнително, които увеличават бюджетния дефицит, припомни министърът. Стремим се да раздаваме на всички, както досега е правено, или даваме средства там, където има ясни резултати , което е нашата философия, обобщи Василев.

Цинично е да казваме, е бюджетът е социален, когато вземаме пари от хората и ги даваме за капиталови разходи, недостатъчно са компенсирани високите цени на тока, коментира и бившият образователен министър Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС). Рискуваме да осакатим част от публичните институции, ако продължавате тази философия, предупреди той.

В отговор Василев посочи, че никой не е доволен от качеството, което здравеопазването, образованието, правоохраняването доставят на българите, въпреки че имаме добри кадри. Те произвеждат резултати, които ни поставят на последните места, въпреки огромния ресурс, който се налива в тези системи. Когато има ясен план как ще имаме качествени болници, училища, охрана от МВР, тогава ще има и средства , категоричен е Василев. Тези пари ги има в резерва, но трябва да има структурни реформи, убеден е той.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)