Герджиков: Недопустимо е Радев да нарушава Конституцията

Герджиков: Недопустимо е Радев да нарушава Конституцията

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков критикува действията на Румен Радев по казуса с Кирил Петков, и посочи, че действащият държавен глава е бил наясно с двойното му гражданство. Проф. Герджиков коментира темата, след като днес Конституционният съд се произнесе по делото и обяви за противоконституционен указа на Румен Радев в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката.

Още по темата

27 окт 2021 11:47

695

“Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната – Конституцията на България?“, посочи проф. Анастас Герджиков.

Според кандидата за президент, след произнасянето на Конституционния съд, Румен Радев дължи на обществото още един отговор за действията си – този защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър, въпреки двойното му гражданство.                        

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)