Германия затяга мерките въпреки много по-ниския процент жертви

В Германия въпреки безредиците, предизвикани от протести на несъгласни с мерките за затваряне и битките им с полицията във Франкфурт и Дрезден, в събота министърът на икономиката Петер Алтмайер, че капацитетът на болничните отделения започва да се изчерпва и страната не може да отлага реакцията си за след Коледа, съобщи Гардиън

Германия е в частичен локдаун от шест седмици, като баровете и ресторантите са затворени, а магазините и училищата останаха отворени. Днес канцлерът обяви затваряне на магазини, училища и дневни центрове в навечерието на Коледа, за да спре вълната от нови случаи, която заплашва да залее здравната система на страната. Новите правила ще влязат в сила от сряда. С разрастването на инфекциите някои региони вече сами наложиха по-строгите мерки.

Германия бе по-успешна от много европейски страни в контрола на първата вълна през март и април. Но сега се сблъсква с трудности в опитите си да спре втората вълна с така наречената „лека блокада“. Ежедневният брой новозаразени се е покачил до 28 438, а починалите за 24 часа стигнаха до 496, данните на Института за инфекциозни заболявания „Робърт Кох“ (RKI) в събота.

Във Великобритания над 17 милиона души живеят в райони попадащи под 2-ро ниво на ограничения, в които през последните три седмици се наблюдава повишаване на седмичния брой заразени. Това сочат последните данни, на фона на нарастващите опасения, че местните власти изпитват сериозни трудности да помогнат на хората, принудени да останат по домовете си.

Преди правителство да преразгледа на мерките срещу covid-19 в цяла Англия тази седмица, от официалните данни личи, че повече от половината от местните общности, в които са налице ограничения от ниво 2 – или области с „високо ниво на опасност“ са наблюдава повишаване на заразността от последната седмица на

Това може да наложи повече области да бъдат изправени пред най-ограничителните мерки от ниво 3 още от тази седмица — включително и Лондон, където някои квартали страдат от най-високите нива на болестта в Англия.

В Индия, която е на второ място в света, по брой заразени (след САЩ) с на 9 млн. случая, смъртността на милион души е 9 пъти по-ниска, отколкото в САЩ.

Кетогенната диета намалява риска да се разболеете от COVID-19, а в случай на инфекция може да предотврати тежките му форми, съобщи „Таймс оф Индия“. Експертите подчертават, ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и „лошия“ холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта. Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие.

Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Такъв хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с COVID-19.

В началото на тази година списание „Nature Metabolism“ публикува изследване на американски учени, които твърдят, че кетогенната диета може да бъде вредна и дава само краткосрочни резултати, припомня БГНЕС. В рамките на седмица резултатът става отрицателен, предупредиха те.

Италия отново е най-висок брой жертви на COVID-19 в Европа,надминавайки в Испания по смъртни случаи от вируса в събота, след влошаване на обстановката в страната. Италия е регистрирала 19 903 нови заразени и 649 нови смъртни случая на 12 декември, с което общият брой на починалите от вируса в страната достигна 64 036, по данни на Worldometer. Това е малко повече от тоталното число на жертвите на вируса в Обединеното к.с., които в събота станаха 64 026.

Великобритания водеше в Европа по този печален показател през последните седмици, но от 1 септември насам Италия е регистрирала 28 000 нови смъртни случая. Италианското население е 60 милиона – или с 6 милиона по-малко от Великобритания, но е по-застаряващо, а хората над 65 години са по-уязвими.

В Африка животът изглежда почти нормален, особено на фона на останалия свят, в които вилнее COVID-19. За мнозина американските страхове от заразяване с коронавирус в Африка изглеждат особено смешни, пише „Уошингтън Пост“. Почти всяка от 54-те държави на континента, макар да имат някои от най-слабо развитите здравни системи в света, е регистрирала по-малко смъртни случаи от вируса през последните девет месеца, отколкото САЩ отчитат всеки ден.

Въпреки че тестването е сравнително ограничено, изглежда, че континентът е провалил съдбоносноните прогнози на световните здравни експерти. Драматичните признаци на тежки огнища, наблюдавани другаде – претъпкани болници и скок на смъртните случаи, са се появили само в шепа африкански държави. Проучванията на Световната здравна организация установяват пренебрежимо повишение на нивата на смъртност в повечето африкански страни, с което елиминираха подозрението, че много смъртни случаи от covid-19 не се отчитат.

Данните са оскъдни, както и рецензираните проучвания. Но дори и да се появят повече изследвания, експертите по обществено здравеопазване предупреждават, че обяснението защо заболеваемостта в Африка остава ниска ще бъде сложно.

Малко вероятно е да има еднозначен и категоричен отговор защо е така, според каза Нгой Нсенга, конгоански епидемиолог и програмен мениджър на СЗО за аварийно реагиране в Африка. „Смятаме, че младото население, по-топлият климат, по-малко време на закрито, по-малкото пътувания, по-малкото затлъстяване и диабет, имунитетът, получен от други болести – дори други коронавируси… вероятно играят някаква роля. Но това, което отличава Африка от други места като Бразилия, където въпреки сходните условия, все пак са много по-силно засегнати, са нашите човешки реакции“.

Почти всички африкански държави затвориха своите граници в началото на пандемията. Много от тях наложиха локални блокади, комендантски часове и забрани за социални дейности, като например посещения на нощни заведения, дори преди да регистрират първите си случаи. Нсенга и други експерти се съгласят, че макар че спазването на други мерки като носенето на маски и социалното дистанциране да е било слабо, ранното им прилагане, заедно с по-строги мерки, са били ефективни за изравняване на кривата на инфекциите.

Има и още фактори – 60 процента от хората в субсахарска Африка са на възраст под 25 години и само 3% са над 65 години – възрастовата група, в която заболяванията и смъртта от коронавирус са най-чести. Смъртността е по-висока в Южна Африка, Алжир, Египет и Тунис, където по-голям процент от населението е над 65. В тези четири страни са две трети от всички смъртни случаи от коронавирус в Африка.

СЕГА

 


image0 (9K)