Германия и Европа предизвикват света с мащабна стратегия за полупроводниците

Германия и Европа предизвикват света с мащабна стратегия за полупроводниците

Снимка: Bloomberg L.P.

Като част от мащабния проект на Европейския съюз (ЕС), Германия иска да инвестира няколко милиарда евро за привличане на производството на полупроводници в Европа, с цел укрепване на германския и европейския технологичен суверенитет, пише Euractiv.

За да насърчи разширяването на полупроводниковата индустрия в Германия, министърът на икономиката Петер Алтмайер проведе разговори с 50 представители на европейската и международната индустрия в сряда (1 септември), за да ги насърчи да инвестират в Германия, като им обеща държавна подкрепа.

„Достъпът до достатъчно на брой микрочипове ще се превърне в елемент на конкуренция за всяка успешна глобална икономика през следващите години“, подчерта Алтмайер. „Това означава, че трябва да действаме, ако искаме да запазим технологичния си суверенитет“, добавя той. 

Още по темата

В рамките на европейската инициатива „проекти от общ интерес“ (IPCEI) – един от ключовите инструменти на ЕС за стимулиране на инвестициите и намаляване на зависимостта от вноса – германското правителство възнамерява да инвестира около 3 милиарда евро за възстановяване на производството по протежение на цялата верига на стойност при производството на полупроводници.

Тази инициатива се мотивира главно от недостига на доставки на полупроводници в световен мащаб, което води до производствени загуби в цялата индустрия. Търсенето на полупроводници нараства експоненциално през последните години, което отчасти се дължи на увеличеното търсене, причинено от Индустрия 4.0 и Интернет на нещата.

Според Алтмайер Германия иска да се подготви по-специално за цифровите и екологични предизвикателства на бъдещето. И електрическата мобилност, и Индустрия 4.0 изискват много по-мощни полупроводници, отколкото тези, които в момента се произвеждат в Германия и като цяло в Европа.

Европа изостава

От години производството на полупроводници в Европа е в упадък в сравнение с операциите в останалата част на света. Европейският дял спада от 35% през 1990 г. до сегашните 9%.

Сега Европейската комисия (ЕК) иска да преобърне тази тенденция. Според нейния цифров компас целта е ЕС да покрие 20% от международното производство до 2030 г. Но с нарастването на пазара с толкова бързи темпове, производствените мощности ще трябва поне да се утроят, за да се достигне целта за 2030 г., определена от ЕК.

Европа изостава не само при обемите, но и по отношение на качеството на полупроводниците. Най-модерните микрочипове, които се използват в смартфоните, компютрите и други високотехнологични устройства, в момента се произвеждат почти изключително в Азия.

Европейските производители, като NXP или Infineon, се фокусират главно върху производството на полупроводници за индустрията, които са технологично по-малко усъвършенствани от тези, разработени от техните азиатски конкуренти.

Азиатски компании, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) или Samsung, вече се специализират в производството на 3-нанометров процес на производство на полупроводници – ново, подобрено поколение силициеви полупроводникови чипове по отношение на плътността на транзисторите, увеличената скорост и намалената консумация на енергия.

Европа изостава, тъй като повечето от нейните производствени мощности, с изключение на завода на Intel в Ирландия, се фокусират върху 20-нанометровото производство.

Но ЕС е готов да преодолее тази пропаст.

През декември миналата година еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че блокът иска да се съсредоточи върху високотехнологичния сектор в производството на полупроводници и е насочил вниманието си към развитието на 2-нанометрово производство на чипове на европейска почва.

Правилният път към цифровия суверенитет?

Алтмайер е уверен, че целта от 20% може да бъде постигната до 2030 г., а технологичното изоставане в производството може да бъде наваксано чрез финансиране по IPCEI, което от своя страна трябва да насърчи повече производители на полупроводници да инвестират в Германия и в Европа.

Германските и европейските амбиции също бяха приветствани от индустрията. 

Още по темата

„Съобщенията на европейско ниво и от германското правителство са правилни и важни за нашата индустрия“, споделя Франк Бьозенберг, ръководител на офиса на „Силиконова Саксония“ (Silicon Saxony), една от водещите германски асоциации за микроелектроника. „Светът няма да чака Европа“, добавя той.

Други обаче се съмняват в жизнеспособността и осъществимостта на инвестиционната стратегия.

Постигането на целта от 20% е „напълно нереалистично“, смята Никол Поатие от мозъчния тръст Bruegel. Европа все още изостава от други страни, като САЩ и Япония, особено по отношение на размера на инвестициите.

Увеличаването на броя на производствените обекти само по себе си не води автоматично до по-малка зависимост и по-голям цифров суверенитет, „тъй като в глобалната световна икономика веригите на доставка са толкова тясно свързани през толкова много граници, че зависимостите остават, дори ако подотраслите на полупроводниковата индустрия са масово разширен на местно ниво “, обяснява Поатие.

Следователно би било по-добре ЕС да инвестира в своите съществуващи силни страни, вместо да води тежка битка, добави той.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)