Германия призова за бърз отговор от Москва за отравянето на Навални

По думи на външния министър Хайко Маас Германия може да преосмисли позицията си по енергийния проект „Северен поток“ в случай, че Русия не съдейства за установяването на истината за отравянето на Навални.

Външният министър на Германия Хайко Маас засили натиска върху Русия като обяви, че Кремъл дължи отговор за отравянето на опозиционера Алексей Навални. Той предупреди, че ако това не се случи скоро Берлин и неговите съюзници ще предприемат решителни мерки срещу Москва.

“Ако в следващите дни Русия не изясни какво точно се е случило ще бъдем принудени да обсъдим с нашите съюзници как да им отговорим”, каза Маас. Той добави, че ако Русия не бъде активна и не предостави помощ за разнищването на случая това още по-силно ще подскаже за намесата на държавата в отравянето на Навални.

Външният министър даде и индикация, че е възможно преразглеждане на политиката на Германия спрямо тръбопровода “Северен поток 2”.

Само преди дни канцлера Ангела Меркел отхвърли възможността случаят с Навални да бъде свързан с енергийния проект за доставка на руска газ в Германия. В последните години тя е под сериозен натиск от САЩ и други представители на Запада да изведе страната си от участието в проекта.

В неделя Маас подчерта, че спирането на газопровода ще ощетите много германски и европейски граждани, но това не означава изключването на строго фокусирани санкции.

“Когато говорим за санкции то те трябва да бъдат възможно най-добре насочени”, каза още Маас.

До момента Русия отрича каквото и да е участие в случая на Навални, както и факта, че той е бил отровен с Новичок.

На 2 септември специалисти от германското министерство на отбраната обявиха, че са открили следи от бойно отровно вещество от групата на така неречения Новичок в организма на Навални.

Съмнения за отравяне на руския опозиционен деец Алексей Навални се появиха още от момента на внезапното му прилошаване в самолета, летящ от сибирския град Томск за Москва. Самолетът кацна принудително в Омск, а Навални, който изпадна в безсъзнание, беше транспортиран в местната болница за спешна помощ.

Последваха часове на мълчание от страна на омските лекари, след което те излязоха с твърдението, че няма данни да е отровен, а най-вероятно е получил криза от рязко влошаване на метаболизма. През цялото време омската болница беше пълна с униформени полицейски служители и цивилни лица с неясен статут.

След настояване от близките на Навални, дипломатически совалки и след разрешение от властта в Кремъл, политикът беше транспортиран със специален самолет в болница в Берлин, като преместването беше осъществено от благотворителната организация „Кино за мир“.

Съмненията за отравяне се потвърдиха в болницата, макар и да не се знаеше типът на отровата.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)