Германия спира вноса на руски газ от 2024 година

Германия спира вноса на руски газ от 2024 година

Снимка: Bloomberg LP

Германия си поставя задача да спре вноса на руски газ до 2024 година, става ясно от коментар на икономическия министър Роберт Хабек, цитиран от Bloomberg. В допълнение до средата на тази година страната ще намали наполовина вноса на руски петрол и ще се откаже от вноса на руски въглища.

Това означава, че страната ще бъде до голяма степен „независима“ до края на 2022 година от руските изкопаеми енергоизточници. „Компаниите няма да продължават договорите с руските доставчици и ще се прехвърлят към нови доставчици“, коментира още Хабек.

Още по темата

Тези планове ще бъдат постигнати с експанзия на възобновяемите енергийни източници, намаляване на потреблението и диверсификация на доставките, както и производство на зелен водород. Подобни са и плановете на Европейската комисия за намаляване на енергийната зависимост на ЕС.

„Дори и да сме по-малко зависими от руския внос, все още е прекалено рано за енергийно ембарго“, коментира обаче Хабек. Според него икономическото и социалното отражение на тази мярка ще бъде твърде сериозно, но дори и отказът да се продължат изтичащите договори вече ще нанесе щета на руския президент Владимир Путин.

Войната в Украйна се оказа шок за Германия и ЕС и общността предприе редица мерки за намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива, посочва Bloomberg. Една от тях е увеличаване на доставките на втечнен природен газ, за каквото се разбраха ЕС и САЩ.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек проведе и допълнителни срещи с представители на Норвегия и Катар, с които е обсъдена диверсификацията на доставките.

Според германското издание Der Spiegel германските енергийни гиганти RWE и Uniper водят преговори за наемане на плаващи терминали за втечнен газ и регазифициращи инсталации, а правителстовото обсъжда подходящи места за позиционирането им в Северно море и в Балтийско море. Вероятно тези съоръжения ще могат да се използват съвсем скоро – още през следващата зима.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)