Германия ще достави 14 танка „Леопард“ на Украйна

Германия ще достави 14 танка "Леопард" на Украйна

Германия ще изпрати 14 танкa „Леопард 2“ на Украйна, съобщи германският канцлер Олаф Шолц. Очаква се подобно решение да бъде обявено и от администрацията на американския президент Джо Байдън за танкове „Ейбрамс“ тази седмица.

Украйна отправи неколкократни призиви към Германия за доставка на танковете „Леопард“, за да ѝ помогне да предотврати настъплението на Русия на изток. До този момент обаче страната отказваше да изпълни тази молба сама и настояваше това да стане заедно с изпращането на танкове „Ейбрамс“ от САЩ.

В сряда Олаф Шолц каза, че според него по-предпазливият подход на страната е бил правилен. Той потвърди обхвата на германската помощ, включваща танкове, логистично обарудване, боеприпаси и поддръжка, както и обучение на украински военни за управление на танковете в Германия. Очаква се танковете да бъдат доставени до 3 месеца.

„Трябва винаги да даваме много ясно да се разбере, че ще направим необходимото и възможното, за да подкрепим Украйна, но същевременно и да предотвратим ескалация между Русия и НАТО“, каза Шолц.

След оповестяването на решението генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с германския министър на отбраната Борис Писториус.

„Благодаря на #Германия за ангажимента ви към #НАТО и силната ви подкрепа за #Украйна. В този ключов момент трябва да продължим да предоставяме на Украйна подкрепата, от която тя се нуждае“, написа той в своя Туитър акаунт.

Решението за предоставянето на танкове „Леопард“ предизвика реакция на Русия, като нейният посланик в Германия Сергей Нечаев го нарече „изключително опасно“. Той обвини Берлин, че е „склонен към постоянна ескалация“ на конфликта.

Същевременно във вторник вечерта Ройтерс, позовавайки се на свои източници, съобщи, че САЩ ще предоставят на Украйна свои танкове „Ейбрамс“. Според тях официалното съобщение на Вашингтон може да дойде още тази седмица.

Си Ен Ен, също използвайки анонимни източници, съобщи, че администрацията финализира плановете си за изпращане на около 30 танка „Ейбрамс“ в Украйна.

Първоначално САЩ твърдяха, че високотехнологичните танкове не са подходящи за настоящия етап на войната, но впоследствие промениха позицията си.

„Ако германците продължават да твърдят, че ще изпратят танкове „Леопард“ само при условие, че американците изпратят „Ейбрамс“, трябва да изпратим „Ейбрамс“, каза на 24 януари пред Политико сенаторът демократ Крис Кунс, поддръжник на Байдън.

Ходът, обявен от германското правителство на 25 януари, представлява важен обрат в позицията на западните съюзници. Дълго време страните от НАТО не искаха да предоставят настъпателни оръжия на Украйна, каквито са танковете. Опасенията бяха, че страната може да ги използва срещу територията на Русия.

В петък, по време на среща на страните от НАТО в американската военна база „Рамщайн“ в Германия обаче най-малко 10 държави се съгласиха да предоставят настъпателно оръжие на Украйна. Сред тях най-вероятно ще са Финландия, Норвегия, Полша и Испания.

Великобритания и Франция вече съобщиха, че ще изпратят танкове на Украйна – съответно 40 танка AMX-10 RC и 14 Challenger 2. Освен модерните танкове Украйна очаква и 100 съветски танка от Чехия. Водят се преговори и за други 80 от Кипър.

Във вторник Германия съобщи, че няма да пречи на други държави да снабдят Украйна с германски бойни машини. За подобно предаване е нужно съгласието на производителя.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)