Гечев пита Горанов: Как фирмите на Божков натрупаха 693 млн. дълг към хазната, кой ги е проверявал?

Кой е проверявал фирмите на хазартния бос Васил Божков и как те натрупаха 693 млн. лв. дълг към хазната. Този въпрос отправя депутатът от БСП проф. Румен Гечев на финансовия министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол.

Гечев припомня, че на 2 април т.г. Владислав Горанов писмено е отговорил на негов въпрос, че несъбраните бюджетни вземания от четирите фирми на Божков са общо над 693 млн. лв., в т.ч. главница от 557 млн. лв. и натрупани лихви над 136 милиона.

В тази връзка червеният депутат иска да знае от коя институция са били проверявани фирмите от хазартния бизнес през периода 2015 – 2019 г.

Гечев пита:

„- Вярно ли е, че фирмите са предоставили на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ежемесечни отчети за платените такси? Как точно са приемани, проверявани и завеждани по надлежния ред тези отчети. Информация и/или самите месечни отчети за платените такси предавани ли са в Министерството на финансите?

– Кой, кога и под каква форма е определял размера на таксите, плащани от фирмите на г-н Божков за всяка една от годините в периода 2015-2019 г? Тези такси еднакви ли са били за всички фирми от хазартния бизнес или ДХК са определяли специфична, по-ниска такса за фирмите на В. Божков?

– Вие лично кога и под каква форма контролирахте ДХК за спазването на Законите и нормативните уредби, осигуряващи стотици милиони лева приходи за държавната хазна?“

 

 


image0 (9K)