Гешев е отказал да информира евродепутати за „Барселонагейт“

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да разкрие пред евродепутатите каквото и да е от разследването „Барселонагейт“, съобщи в. Сега. Това става ясно от доклада на евродепутатите от комисията LIBE, които бяха на специална антикорупционна мисия в България на 23 и 24 септември.

„Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов.

В разследването беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според „Периодико“ местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

От доклада на евродепутатите се вижда, че срещата им с Гешев се е провела на 24 септември и е продължила час и 15 минути. Информацията в доклада ще бъде обсъдена в понеделник.

Гешев е обяснил, че не може да даде информация по разследването без съгласието на наблюдаващия прокурор, тъй като делото е висящо.

„Бяха повдигнати и конкретни въпроси за подслушванията [по време на антиправителствените протести] и кой е наредил тази процедура, защо не е започнало адекватно разследване на снимката на бившия министър-председател с пари, златни кюлчета и оръжие, както и за „Барселонагейт“, пише още в доклада, цитиран от в. „Сега“.

Главният прокурор се е ангажирал да изпрати допълнително информация по делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)