Гешев лъжел, че бил организирал изслушване в ЕП

Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал днешното изслушване в ЕП пред подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права (LIBE), е пряка и скандална лъжа. Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин’т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България.“ Това написа във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев по повод твърденията на Главна прокуратура, че днешното изслушване в Европейския парламент е инициирано от Иван Гешев.

По-рано Кънев коментира днешното изслушване така:

Европейският парламент е тромава институция. Да се очаква бърза реакция от него е нереалистично.

Но усилията ни европейските институции да реагират на кризата на правовата държава в България вече дават резултат. Първата стъпка беше днешното закрито изслушване на представители на кабинета и прокуратурата. Следващата – предстоящият дебат в Комисията по граждански права и правосъдие (LIBE), а най-важната – откритият парламентарен дебат с Европейската комисия, за който внесох искане, подкрепено от 55 евродепутати.

Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи – защото като европейски граждани, ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права.

Радан Кънев, Фейсбук


image0 (9K)