Гешев се яви с адвокат пред ВСС

Гешев се яви с адвокат пред ВСС

Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат за заседанието на Висшия съдебен съвет. Той има това право, тъй като днес Пленумът на съвета ще се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за уволнението на Гешев, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на 12 май.

Главният прокурор е упълномощил Радостина Константинова-Томова.

Според поискалите оставката на Гешев – Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова, той е нарушил служебните си задължения, като пряко се е намесил в разследването на взрива, който избухна край бронираната му кола на 1 май.

В отговора си до съвета Гешев твърди, че не е извършил никакво нарушение, а твърденията на шестимата са „юридически несъстоятелни“. Неговата теза е, че няма как да е допуснал служебно нарушение, защото 1 май попада в периода 28 април – 17 май, когато по негова заповед функциите му за изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов. Гешев твърди още, че дори да е изпълнявал задълженията си на главен прокурор, то след взрива вече е имал качеството на пострадал и нямало как да изпълнява служебни задължения във връзка с това дело.

Той поиска отвод на членовете на ВСС, предложили неговото отстраняване.

Още по темата

23 май 2023 15:09

30

Главният прокурор обясни, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС. Стоев също отрече да е правил записа.

„Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа“, заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг.

След като се произнесат по редовността и допустимостта на първото предложение за освобождаване на Гешев, членовете на съвета ще продължат с обсъждането на сигнала, подаден срещу главния прокурор от зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)