Главният архитект на „Триадица“-София с оставка заради инцидента със загиналото момче

Тази сутрин кметът на район „Триадица“ е разговарял с главния архитект на района – Иван Шишков, и той е заявил, че ще напусне с цел максимално изясняване на ситуацията, което според него е чисто човешка и морална постъпка. Това каза кметът Димитър Божилов на брифинг на районната администрация, във връзка с трагичния инцидент на бул. „Акад. Иван Гешов“. На 14 февруари при токов удар на тротоара в района загина момче на 16 години, съобщава БНТ.

„В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка. Тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект, който заема длъжността от 2008 година, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ ще констатират разследващите органи“, каза още кметът.

Кошмар! Ток от необезопасен уличен стълб уби 16-годишно момче в София

Район „Триадица“ е отговорил на писмата, споменати от Столична община вчера, с едно единствено нещо – с работа на терен – категоричен беше Божилов.

Писмото съдържа списък с 23 обекта на територията на нашия район. Те представляват реклами, маси, столове, съоръжения от временен характер. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверката. Останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. Търговските обекти, които в момента са обект на обществена дискусия, не фигурират в този списък“, каза кметът.

Районът е съставил десетки констативни актове и глоби за други подобни незаконни обекти.

Според него, смъртта на едно дете поставя на дневен ред изключително много въпроси, които трябва да бъдат изяснени. „Ние бяхме потресени от този инцидент, не само като чиновници, но и като хора, и искаме като всички останали истината да излезе наяве. Справедливостта трябва да бъде въздадена и виновните лица трябва да поемат отговорност“, смята Божилов.

От районната администрация ще съдействат максимално за изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент.

Вчера бяха представени резултатите от проверка, наредена от Столична община след инцидента.

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”. Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия“, съобщи Фандъкова.

По думите й договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г.

 


image0 (9K)