Гласуваха промени, свързани с имената на българчета, родени в чужбина!

Депутатите дадоха възможност за вписване на бащино име в акта на раждане на българските деца, родени извън страната.

[ad id=“225664″]

Това се случи след като Народното събрание прие на първо и второ четене промените в Закона за гражданската регистрация, внесени от „Обединени патриоти.

Тази промяна се налага, тъй като в резултат на досегашната практика тези деца се записват в регистъра на населението само с две имена – собствено и фамилно.

Според тях в българската именна система бащиното име е особено ценно, тъй като олицетворява кръвната, но и социалната връзка с родителя. Избраният правно-технически похват е аналогичен на предвидената от законодателя възможност за добавяне на наставки –ов и –ев и окончание -а за женски род на децата, родени извън страната, така че те да придобият имена, съгласно българската именна система.

[ad id=“255238″]

С 23 гласа „за“, 61 – „против“ и – 66 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха законопроекта на ДПС за промени в Закона за гражданската регистрация, с които се предлагаше да се заличат насилствено наложените имена при „възродителния процес“ в ЕСГРАОН. В рамките на дебата депутатът от „Обединени патриоти“ Павел Шопов поясни, че законопроектът на „Обединени патриоти“ е насочен към новородените български граждани в чужбина, а другият, внесен от ДПС, е за починали хора. Той призова всички да гласуват „против“ законопроекта на ДПС. Халил Летифов от ДПС поясни, че не става въпрос за починали хора, а колегата му Велислава Кръстева посочи, че Павел Шопов и неговата политическа сила са срам за патриотизма. „Вие сте позор за парламентаризма и политическия елит за България, вие сте „камък на шията“, който ще потопи ГЕРБ и понеже днес е Ден на будителите ще цитирам Ботев: „Вий, вий сте идиоти“, каза Кръстева. На това Павел Шопов отговори, че това са били думи на „една еничарка“.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)