Глухарчето, наречено още жълтият женшен

Какви са ползите от лечението с глухарче?

  • Подобрява подвижността на ставите, лекува рани.
  • Добре е за храносмилането: нормализира апетита, подобрява обмяната на веществата.
  • Полезно е за нервната система, тонизира и стимулира. В случай че имате липса на енергия, хронична умора, нервно напрежение – на помощ идва глухарчето.
  • Изчиства отрови и токсини от организма, а също така премахва ефектите от употребата на наркотици.
  • Има холеретично, леко слабително и противоглистни свойства.
  • Богато е на витамини и минерали. Мед, желязо, калий, магнезий, натрий, магнезий, витамини А, В и група В – присъстват в големи количества.
  • Изравнява кожата и подобрява тена, премахва луничките.

Най-доброто време да събират цветовете и листа от глухарче е пролетта и началото на лятото. Корените се берат през август, септември или началото на пролетта – в края на април, началото на май. Не пропускайте този момент.

Лечебните свойства на глухарчето

Лечение при анемия

Смесете 3 супени лъжици цветове от глухарче и 3 супени лъжици от билката медуница. Добавете 2 супени лъжици коприва и 1 супена лъжица пелин. Залейте с 1 вряща литър вода. Пийте от тази отвара по 50 мл 6 пъти на ден.

Запек и подуване на корема

1 ч. лъжичка цвят от глухарче залейте с чаша вода и варете на слаб огън за 15 минути. Оставя се да кисне в продължение на половин час. Пийте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Хормонален дисбаланс

Трилитров буркан напълнете с цветове от глухарче, добавете 1 кг захар и разбъркайте. Оставете на перваза на прозореца за 3 седмици, след това се прецежда. От получения еликсир добавяйте към чай вместо захар по 1-2 супени лъжици.

Кожни заболявания

1 супена лъжица смачкани корени от глухарче залейте с чаша топла вода, варете на слаб огън в продължение на 15 минути, охлаждате и филтрирайте. Пийте една трета чаша в продължение на 15 минути преди хранене 3 пъти на ден.

Маска за коса

Залейте с 200 мл вряща вода 1 супена лъжица нарязани пресни листа глухарче. Отварата се втрива в кожата на главата и се нанася по цялата дължина на косата. Завива се главата с кърпа и се стои 30 минути. След това измийте. Тази маска добре укрепва косата.


image0 (9K)