Големите групи в Европарламента поздравяват Джо Байдън

Групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите (СД) и „Обнови Европа“ в Европейския парламент са първите, които поздравяват Джо Байдън за избирането му за следващия президент на САЩ. Председателят на ЕНП Доналд Туск написа, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа. Благодаря ти, Джо, обръща се той към новоизбрания президент на САЩ.

Изборите бяха напрегнати, ЕНП поздравява Байдън и потвърждава подкрепата си за силна връзка между ЕС и САЩ, основана на главните демократични ценности, се посочва в пост в туитър. Ще продължим да работим заедно за мирен световен ред, допълва парламентарната група.

СД горещо поздравяват Байдън, призовават президента Доналд Тръмп да признае поражение и да уважи гласа на народа. Те определят победата на Байдън като историческа и заявяват, че с това Европа печели силен съюзник, предаде БТА.

Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията, посочват от „Обнови Европа“. Изборът на Байдън е връщане към разума, добавят либералите.

Председателят на ЕНП Доналд Туск написа, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа. Благодаря ти, Джо, обръща се той към новоизбрания президент на САЩ.

Борис Джонсън поздрави Джо Байдън и Камала Харис

„Поздравления, Джо Байдън и Камала Харис“, това написа британския премиер Борис Джонсън в туитър след като американски медии обявиха резултатите от президентските избори. „САЩ са най-важнияt ни съюзник и очаквам с нетърпение да работим в тясно сътрудничество по общите ни приоритети – от климатичните промени до търговията и сигурността“, пише още Джонсън.

Демократът Джо Байдън надделя над Доналд Тръмп след обрат в спорните щати, които му дадоха нужните 270 гласа в изборната комисия, за да сложи точка на битката за Белия дом. Тя продължаваше трети ден и беше съпроводена с изключително напрежение в идеологически разделеното американско общество, което скоро няма да се успокои.

Хилари Клинтън за победата на Байдън: Това е нова страница за Америка

„Избирателите дадоха гласа си и избраха Джо Байдън и Камала Харис да бъдат следващия президент и вицепрезидент. Това е билет за създаване на история – отказ от Тръмп и нова страница за Америка.“ Това написа Хилари Клинтън в туитър след като излязоха първите данни, според които Джо Байдън е 46-ият президент на Америка.

„Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Заедно напред“, написа още Клинтън.

 


image0 (9K)