Големият и опасен дългов експеримент

Това си беше двойна премиера. За първи път федералният министър на финансите на Германия Олаф Шолц (SPD) не представи своята данъчна оценка в своето министерство, а на пресконференция в канцлерството. Заради пандемията, информира министърът.

„Добре дошли в новото нормално“, каза видимо нервен Шолц. Защото не само обстановката е необичайна, но и посланието, което министърът трябваше да предаде. След като в десет поредни години данъчните приходи растяха и растяха, в четвъртък федералният министър на финансите обяви ужасна цифра: 98 милиарда евро – с тази сума данъчните приходи ще намалеят тази година.

Гигантският срив изнерви дори иначе каления в битките политик. Той прелистваше страниците нервно, запъваше се отново и отново.

И това далеч не беше единственото отрицателно число. За 2021 г. данъчните очакват недостиг на приходи от 40 милиарда евро. До 2024 г. те ще намалеят с огромната сума от 316 милиарда евро за федералните, провинциалните и местните власти.

Колкото и теоретично да е числото в крайна сметка, болезнената истина си е осезаема: никога не се е случвало нещо подобно. И вероятно това дори не е краят. „Със сигурност ще преоценяваме ситуацията скоро“, каза Шолц. С други думи, вероятно разликата в бюджета ще се увеличи.

Още по темата

Това е „моментна снимка“, както подчерта самият Шолц. И Германия поне не е сама с лошите новини: всички региони по света и почти всички индустрии са засегнати. А коронавируса заразява както търсенето, така и предлагането – едно напълно ново явление. Държавите заместват продажбите на компаниите – със седмици, може и месеци. Това никога досега не се е случвало.

Пандемията е „криза, каквато не сме виждали“, казва Кристалина Георгиева в интервю за Handelsblatt. „Точно както вирусът поразява най-сериозно хората с предшестващи условия, така и икономическият шок поразява икономиките, които преди това са били нестабилни“.

Един от най-важните уроци е засилването на кризисната устойчивост на държавите. „Защото живеем в свят, в който шоковете са по-чести и по-сериозни“, предупреждава ръководителят на МВФ.

Икономическите щети и сега са огромни. Свиващи се икономики и бързо увеличаващи се държавни разходи – пандемията масово ще промени глобалните финансови координати. Икономическата продукция ще се свие с осем до десет процента тази година в повечето страни.

В сравнение с това крахът в разгара на финансовата криза през 2009 г. (в Германия той беше почти пет процента) изглежда като игра на монополи. Според оценките на МВФ правителствата вече са мобилизирали повече от осем трилиона долара в борбата срещу коронакриза и нейните икономически последици.

В резултат на това държавният дълг в индустриализираните страни ще нарасне от почти 90 процентни пункта от БВП на 122 процентни пункта през тази година. Според МВФ дълъгът на Съединените щати ще бъде 130 процента, в Италия – 155 процента, Гърция може да пробие границата от 200, а националният дълг на Япония ще нарасне до рекордните 250 процента от икономическата продукция. Това е такова увеличение за много кратко време, което се наблюдава само по време на война.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)