Големи компромиси или нов вот

Съставянето на кабинет с четворна коалиция е невъзможно, тъй като този модел не работи, смята математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Още по темата

4 окт 2022 11:23

55

3 окт 2022 12:16

48

По думите му ДПС и „Възраждане“ трудно ще влязат директно в правителство, а единственият вариант е да се направи кабинет с мандата на ГЕРБ, съобщи Bulgaria ON AIR.

„Най-устойчивият вариант е служебното правителство, то е отместената тенджера. Ако тръгне да се образува редовно правителство, означава да сложите тенджерата на котлона, който е много силен. В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а от поне 3. С 3 съставки в манджата пак няма да стане, защото интересите са различни. Имаме две тенденции, които се борят и едната трябва да победи“, смята проф. Витанов.

Ако не се направи кабинет с първата по-големина политическа партия, по-вероятно е да се състави с третия мандат, а не с втория на „Продължаваме промяната. Според политолога Стойчо Стойчев част от партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание целенасочено искат еднолично управление на Румен Радев, а не съставяне на редовен кабинет.

„Бившето управляващо мнозинство, което издигна този президент, избра си го, имаше периоди на драми, но в момента работи за неговото еднолично управление в условията на липсващ парламентарен контрол. Ще гласуват и ще му остават един бюджет, той да си го реализира“, анализира Стойчев.

Прогнозите на политолога не изключват и нов предсрочен вот.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)