Голямо езеро в Турция напълно пресъхна

Голямо езеро в централната част на Турция в провинция Коня е напълно изсъхнало поради ефектите на глобалното затопляне и безотговорното напояване за селското стопанство, казаха експерти в неделя, като коритото на езерото стана толкова сухо, че дори автомобили могат без проблем да се карат върху него, съобщи в. „Сабах“.

Това, което е било важен източник на сладка вода за съседните провинции с дълбочина до шест метра, езерото Акшехир (езерото се простираше на площ от 350 кв. км) е останало без капка вода в наши дни.

Според Тахир Налбантчилар, професор по геология в университета в Коня, езерото е било важно водно тяло, което е поддържало околната среда както екологично, така и икономически, както и е било домакин на няколко вида растения и животни.

Пред агенция Демирйорен той отбеляза както проблемите на стотици рибари, останали без работа, така и на животните, които търсят какво да пасат.

Според Налбантчилар езерото е имало сухи периоди и в миналото, когато е било изложено на риск от изсъхване, но винаги е успявало да се възстанови, съобщава БГНЕС.

„Но можем да видим последиците от изменението на климата и глобалното затопляне при езерото Акшехир. В края на краищата, то се е поддържало от валежи и други източници на вода, които се вливат в езерото. Но не само климатичните промени причиниха това. Малки изкуствени езерца, които бяха създадени за напояване на земеделските земи, изградените прегради на потоците, различни сгради пресушиха малките, но значителни потоци, които захранваха езерото“, сочи Налбантчилар.

Той посочи изкопаните от местните кладенци като друга причина за съсипването на езерото. По думите му кладенците ставали все по-дълбоки – при често срещана дълбочина от 20 метра през годините те достигнали до 150 м.

Като изброи необходимите стъпки за съживяване на езерото, професорът изрази съмнение, че вече може и да е прекалено късно.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)