Голям празник на духовността в старозагорското село Казанка

Народно читалище „Съзнание-1900 г.“ в старозагорското село Казанка ще чества 120-годишен юбилей от своето създаване.

По този повод на 15 октомври (четвъртък) от 11,00 часа, в центъра на населеното място ще се проведе тържествено честване.

„Гордост за нашето село е, че читалището се съхранява вече 120 години и продължава дейността си. Десетилетия наред то изпълнява ролята на народен университет, театър, музикална сцена. Началото на читалището е поставено на 15 октомври 1900 година от учителя Ангел Козарев. Той събира библиотечен фонд от 290 книги и открива тогавашното читалище“, разказа кметският наместник на село Казанка Eлка Михайлова. Тя допълни, че по време на честването ще бъде засадена бреза, която е символ на духовното просветление и равновесие.

В село Казанка ще откриете история и дъх на розови градини

Ще бъдат поднесени цветя на паметника на Стоян Димов Терзиев – Стоян Войвода, първият убит Ботев четник, родом от Казанка.

В програмата участие ще вземат самодейците от „Казанските славеи“, децата от танцово студио „Настроение“ с ръководители Красимир Димитров и Даниела Ишиклиева и народният певец от мъжката фолклорна група на село Тракия – Кирил Георгиев.


image0 (9K)