Горанов: Бюджет’2019 не е предизборен, фискалната ни политика е благоразумна

Фискалната рамка за 2019 г. стриктно отразява и следва заложените приоритети от програмата на правителството, увери финансовият министър.

Фискалната ни политика е благоразумна, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той взе участие в днешното пленарно заседание, където представи пред депутатите параметрите на Държавния бюджет за 2019 г., които те обсъждат на първо четене.

„Фискалната рамка за 2019 г. стриктно отразява и следва заложените приоритети от програмата на правителството“, увери Горанов.

Още в началото на изложението си той подчерта, че очакваният икономически растеж за страната ни през следващата година е 3,7%, а растежът на Брутния вътрешен продукт ще се ускори по линия на потребления и инвестиции, като номинално ще достигне 116 млрд. в края на 2019 г. За последните две години БВП се повишава постепенно, а изчисленията показват, че до края на мандата на това правителство той може да достигне и дори надмине 130 млрд. лева.

„Получихме много критики, свързани с номиналния ръст на разходите, но всъщност това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече. По-висока заетост, а увеличението на заплатите увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при запазване на ниското данъчно облагане на хората и бизнеса. Според нашето разбиране така се осигуряват повече ресурси за публични услуги“, допълни още финансовият министър.

„Бюджетът не е предизборен“, каза в края на изказването си Владислав Горанов, но допълни, че такъв ще бъде изготвен за 2021, когато изтича конституционният мандат на настоящото правителство.

Над 7 часа продължава заседанието по приеменето на бюджета, като дебатите днес се отличиха с доста политически страсти.

Народните представители приеха окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Искри предизвикаха промените, свързани с данъците за автомобилите.

Пленарното заседание продължава до приемането на Бюджет 2019 на първо четене.

Решението за удължаване на работното време на депутатите бе взето вчера.

Гласувани досега бяха бюджетите на ДОО и НЗОК на първо четене.


image0 (9K)