България

Горанов защити агенция „Митници“ за сключения с Очите договор

„Ако президентът е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това“, каза във Варна министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“.

[ad id=“225664″]

Горанов бе предизивикан да отговори задочно на президента Румен Радев, който по-рано обвини „висши чиновници от ГЕРБ“ за спечелване на обществената поръчка на Агенция „Митници“ от фирма, свързана с Димитър Желязков – Митьо Очите. Договорът по поръчката е сключен по време на служебния кабинет, назначен от Радев.

Президентът посочи, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. Той говори и за обвиненията, че назначеният от него служебен кабинет е сключил договор за охрана с фирма на арестувания в Истанбул Желязков.

[ad id=“263680″]

„Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии – за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура – от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета „Борисов 2″. Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен – следващият път, ако има такъв, всички вън“, заяви държавният глава.

[ad id=“236993″]

Горанов припомни, че поръчката е обявена от Митница – Бургас през март 2016 година и приключила през февруари 2017 година.

„Цитираната напоследък фирма печели три от обособените позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2 520 лева за две години за охрана с технически способ. В случая въобще не намирам мотивите за толкова остра реакция от страна на държавния глава“, каза Горанов.

После добави, че независимо, че неговата политическа позиция, йерархично е доста по-надолу от тази на държавния глава, той е длъжен да защити колегите си от Министерството на финансите.

„През последните над 25 години в Министерството на финансите са назначавани и са работили само експерти“, каза Горанов. Според него те не само през последните години, но и през цялото време на прехода, гарантирали финансовата стабилност на държавата.

„Обществената поръчка е подписана действително по времето, когато е работило служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция „Митници“, посочи Горанов.

„Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП“, попита риторично Горанов и си отговори: „Не трябва да го казвам, защото държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента“. Според него началникът на отдела за обществени поръчки е добър служител, който работи в агенцията повече от 20 години.

[ad id=“267814″]

„Моето недоволство от реакцията на президента идва от това, че се атакуват институции. Моето разбиране e, че те работят добре и не може да се гради здрава държава с добре функциониращи институции на база на противопоставяне на висш държавен политик – в случая държавния глава, на държавната администрация, независимо под ръководството на кое правителство работи“, заяви министър Владислав Горанов.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Един за друг ли сте?

Отговорете си на тези въпроси и разберете...

8 часа ago

Парадоксът „Белингам“: Дортмунд печели повече, ако загуби финала

Клауза в трансфера му позлатява германците...

9 часа ago

Зендая, Джей Ло – 10-те най-добри грим визии на Met Gala 2024

От ефирен градински блясък до тъмна женствена енергия...

9 часа ago

Какво е „секси вода“ – новата тенденция за лятото ?

Какво представлява тази напитка и какви са ползите й...

9 часа ago
image0 (9K)