Горанов за Ф-16: Вето и върху държавния бюджет ще бъде политически лицемерно

„Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо. Мотивите на българския президент за липсата на обсъждане в българското общество са най-малкото неверни, тъй като от повече от година този дебат е публичен.“ Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг пред централата на ГЕРБ по повод обръщението на президента Румен Радев към нацията, в което той критикува управляващите за сделката, предаде Нова телевизия.

В брифинга участваха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов и председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.

„Не съм съгласен с аргумента, че няма дебат. Още преди да стана министър на отбраната, т.е. от края на април 2017 г. тече дебатът. Това е тема, която многократно се е разглеждала. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат. Няма абсолютно никакви скрити задължения. Няма допълнителни договори и споразумения, които да бъдат подписвани до получаването на самолетите. В 19 страници сме описали всички казуси, които са възникнали. Описано е и, че няма допълнителни разходи”, каза министърът на отбраната на Красимир Каракачанов.

„Институциите трябва да говорят помежду си, а не през медиите”, беше категоричен той.

„Първо, ние сме напълно убедени, че по този начин президентът ще даде на партиите, които подкрепиха подобно решение възможността още един път категорично да изразим нашата пронатовска позиция и обстоятелството, че ние купуваме възможно най-модерната техника за българските военно-въздушни сили“, каза Горанов, цитиран от „Фокус“.

„Дебатът за покупка на въоръжение, особено когато говорим за въздушните сили, никога не е лек. Във всяка една от държавите, където са правени подобни сделки, те са били значителни като цена, но подобен тип дебат да се превръща в популистки, вместо в дебат за модернизацията на армията, е неприемлив“, каза още министърът. „Още повече, че писаните мотиви на българския президент за липсата на достатъчно такъв дебат в нашето общество, са най-малкото неверни, тъй като повече от година този дебат е пред публиката“, подчерта той.

„Имаше ли подобен дебат, когато правителството, ръководено от президента, избра Грипен и остави на правителството на Бойко Борисов да вземе окончателното решение?“, попита още Горанов. Той подчерта, че поставянето на съмнение на легитимните консултации между две правителства, ги кара да са още по-убедени в легитимността на подобно решение.

„Аз не мога да упрекна американската страна, нито българската страна в това, че двата парламента и двете правителства са се разбрали около определени решения, а видите ли българският президент поставя под съмнение начинът, по който това решение е постигнато“, каза още министърът.

„Не на последно място да го попитам ще върне ли закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от един сценарий за протакане на сделката. Да се готвим ли и да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет или смятаме, че с тази провокация е достатъчно, за да можем да вървим напред с тази сделка“, попита той президента Румен Радев.

Ние сме готови българският парламент да заседава допълнително и да бъде преодоляно и едно евентуално вето върху Закона за държавния бюджет, каза още министър Горанов.

„За мен по-почтена политическа позиция щеше да бъде законопроектите да са в пакет и отношението към тях да е пакетно. Бих приел, че с поставянето на вето само върху ратификационните договори той иска с това да затворим дебата“, коментира той.

„Ще бъде леко политически лицемерно да видим и едно вето върху държавния бюджет. Ако това е позицията на президента, нека е в бързи срокове да заяви и своята позиция по отношение на актуализацията, тъй като единият проект без другия няма как да продължи“, заяви Владислав Горанов.

„Основно условие по правилата за международните продажби е да има абсолютно доверие между двете правителства. Екипите на двете страни бяха инструктирани и всички преговори са водени открито, почтено, с изрязване на нашата позиция. Американската държавата международните военни продажби ги визира на 3 закона и вътрешнонормативна база. Всички държави използват едни и същи процедури. Всички цени, които се определят към сключването на договорите, са специфични. Голяма част от параметрите няма как да бъдат различни. Няма какво да крием, всичко е открито”, обясни Атанас Запрянов.

„Ние в Комисията по отбрана сме убедени, че познаваме достатъчно добре договорите. Аргументите бяха едни и същи. Това, което чухме в зала от опозицията, това чухме и в Комисията по отбрана. Един дебат, продължил години наред, е време да завърши. Ние ще преодолеем ветото на президента в петък. Надявам се парламентът да прояви тази мъдрост”, каза ген. Константин Попов.


image0 (9K)