Горивата ще поскъпнат още, ще достигнат ли 4 лв. за литър?

Цените на горивата у нас вече достигнаха 3,50 лв. за литър. Граждани излязоха на протест срещу поскъпването, но има ли надежда, че скоро горивата може да поевтинеят.

„Поскъпването се дължи на санкциите на ЕС за спиране на доставките от Руската федерация. Нашето правителство постигна отсрочка от 2 г., но след решението на ЕС вече има над 35 ст. поскъпване на цените на горивата, което все още не се е отразило на цената на колонките. Там увеличението е от 15 ст., очакваме още толкова, ако не намалее цената на нефта“, прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

23 юни 2022 07:00

165

20 юни 2022 14:53

37

По думите му на този етап не може да се говори за достигане на цена от 4 лв. за литър дизел или бензин.

„Реалистична е цената от 3,60 на колонката. За една година поскъпването е с над 1 лев. Войната е виновна за това. Поевтиняване ще има, когато войната свърши“, убеден е Хаджидимитров.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че спекула с цените на горивата няма.

Според него с компенсацията от 25 ст. на литър гориво само ще бъде затруднен бизнесът.

„Ние предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС. Да прибира по 40 ст. от ДДС вместо 60. И това да бъде временна мярка за 3 месеца. Тези 20 ст. да бъдат за всички и да останат в икономиката. Решението на правителството е добро за потребителите, но ще притисне бранша“, каза Хаджидимитров.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)