Готвим се за трапезата на Лазаровден и Цветница

Настъпилата пролет ни кара да се усмихваме с природата, която се пробужда. По традиция пролетта започва с два прекрасни празника – Лазаровден и Цветница, които са с подвижна дата.

На Лазаровден почитаме свети Лазар, а на Цветница, празнуват всички, чиито имена символизират цветя. Според традициите и за двата празника ще приготвим празнична трапеза.

Ястията трябва да са постни, като на Цветница се разрешава консумацията на риба и морски дарове. На гостите ще поднесем постна баница, варено жито, гозби със спанак, коприва, лапад.

Днес споделяме с вас няколко чудесни рецепти.

Постна баница със спанак, ориз и подправки

Продукти:

1 пакет кори за баница
3 чаши вода
50 мл олио
2 глави кромид лук
500 г спанак
½ чаша ориз
сол
джоджен
риган
червен пипер
черен пипер

Приготвяне:

Загрейте мазнината в дълбок съд. Запържете в него ситно нарязания лук и спанак. Добавете ориза, водата и подправките. Варете на тих огън, докато оризът набъбне и поеме цялата вода. Разбърквайте периодично.

Разпределете плънката върху корите като навивате всяка кора на руло. Подредете всички рула в кръг в намазнена тавичка. Залейте баницата с ½ чаша вода. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути.

Патладжани с чесън на тиган

Продукти:

3 супени лъжици рапично олио
4 патладжана
1 чаша вода
1 супена лъжица червен пипер, лют
3 супени лъжици чесън
5 супени лъжици захар
1 чаена лъжица царевично нишесте
2 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици готов млечен сос тартар (по избор)

Приготвяне:

Загрейте олиото в тиган на силен огън. Запържете нарязания патладжан, за да омекне за няколко минути. Във водата разбъркайте пипера и чесъна. Залейте патладжаните със сместа, покрийте с капак и оставете да къкри, докато водата се абсорбира.

Междувременно смесете захарта, нишестето, соевия сос и соса тартар в купа, докато захарта и нишестето се разтворят. Изсипете при патладжаните. Свалете от огъня, когато сосът се сгъсти и поеме от патладжаните.

Пролетна зеленчукова супа

Продукти:

1 тиквичка
250 г домати от консерва, белени
2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голям картоф
1 глава кромид лук
300 г зелен фасул
сол
черен пипер
1-2 супени лъжици олио
джоджен
червен пипер
1 кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:

Загрейте мазнината в дълбока тенджера. В нея запържете лука и морковите. След като омекнат залейте с 2 литра вода. Добавете в нея бульона и разбърквайте, докато се разтвори. Нарежете останалите зеленчуци на ситно. Добавете ги във врящия бульон. Намалете котлона и оставете да къкри. Овкусете с подправките. Разбърквайте от време на време. Супата е готова, когато всички зеленчуци омекнат напълно.

Веган ориз с гъби и чушка

Продукти:

1 и ½ чаши сварен бял ориз
1 супена лъжица зехтин
¼ чаша соев сос
1 чаена лъжица сусамово олио
1 глава лук, нарязан
1 червена чушка, нарязана
4 едри печурки
3 стръка пресен лук, нарязан

Приготвяне:

Загрейте зехтина в голям дълбок тиган на средна температура. Добавете ориза. Разбърквайте, докато се запържи за около 4-5 минути. Добавете соевия сос и сусамовото олио. Разбъркайте. Накрая прибавете лука и чушката, пресния лук, гъбите. Овкусете по желание със сол и черен пипер.

Рибно филе с подправки и чесън във фолио

Продукти:

4 бр. филе от риба
1 връзка копър
2 бр. дафинов лист
2 щипки сол
2 щипки черен пипер
2 щипки розмарин
2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън

Приготвяне:

Пресовайте чесъна. Нарежете подправките на ситно. Сложете ги в купичка, залейте ги със зехтина. Разбъркайте добре. Намажете филетата от риба добре с маринатата. Сложете всяко филе във фолио. Добавете по малко и от чесъна. Завийте фолиото. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

Картофи с тиквички и чушка на фурна

Продукти:

2 тиквички
4 големи картофа
1 чушка
1 скилидка чесън
¼ чаша зехтин
червен пипер на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете тавичка за печене. В нея смесете нарязаните в размер по избор зеленчуци и пресования чесън. Оваляйте ги добре в мазнината. Поръсете с подправките. Разбъркайте. Печете за 1 час като от време на време отваряте и разбърквате.

Веган брауни

Продукти:

2 чаши пълнозърнесто брашно
2 чаши бяла захар
¾ чаша неподсладено какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 чаша вода
1 ч.ч. олио
1 течен екстракт от ванилия

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете брашното, захарта, какаото, бакпулвера и солта. Налейте водата, олиото и ванилията на тънка струя. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.

Разпределете равномерно в тавичка за печене, предварително леко намазнена.

Печете около 25-30 минути в загрятата фурна или до готовност. Оставете да изстине в продължение на най-малко 10 минути преди да сервирате.

Рибена супа с картофи и морков

Продукти:

400 г бяла риба
300 г картофи
1 морков
1 стрък праз лук
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 щипка девесил
2 супени лъжици зехтин
3 стръка мащерка
1 лимон
пресен магданоз за поръсване

Приготвяне:

Нарежете картофите на дребни кубчета. Сварете ги в дълбока тенджера с вода. Към тях добавете зехтина и солта. Разбъркайте. Добавете моркова, също нарязан на ситно. Когато картофите и морковът омекнат, добавете рибеното филе, предварително нарязано на едри парчета. Прибавете и ситно нарязания праз лук. Нека врат заедно със зеленчуците и подправките (без магданоза) за около 10 минути.

Преди да свалите от котлона, добавете изцедения сок от лимон. Сервирайте супата, поръсена с пресен магданоз.

Картофена салата с грах и див чесън

Продукти:

1 кг пресни картофи, може и бейби
100 г грах от консерва
няколко стръка див чесън
няколко стръка копър
зелена люта чушка по желание
За дресинга:
2 с.л. горчица
1 ч.л. олио
1 ч.л. или повече на вкус оцет
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Сварете картофите с подсолена вода и след като са готови може да ги обелите и нарежете на колелца или кубчета като за картофена салата. Сложете ги в подходяща купа. Прецедете граха в гевгир и го изплакнете със студена вода.

Прибавете го към картофите заедно с нарязаните на ситно копър и див чесън (леворда). Пригответе дресинга като комбинирате всички съставки, след което овкусете салатата.

Лесна боб яхния в гювече

Продукти:

2 консерви бял боб
1 и 1/2 глава лук
1 морков
1 червена чушка
2 домата
олио
щипка сух джоджен
щипка мащерка
черен пипер
червен пипер
сол
вода

Приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на кубчета и се задушават в добре загрята мазнина. След това се прибавят подправките, като накрая се слага черният пипер. Бобът се отцежда и разпределя в гювечетата.

Върху него се слагат задушените зеленчуци, вода (по 1 ч. ч.) и всичко се разбърква. Гювечетата се слагат във фурната за 30 минути.

Снимка и рецепта: Анатолий Попов

az-jenata.bg

 


image0 (9K)