Автомобили

Готвят голяма тесла за по-старите автомобили

Автомобилите, които замърсяват повече въздуха, ще бъдат ограничавани в централните части на София.

По-екологичните коли щели да бъдат отличавани чрез стикера за преминат технически преглед и вграден чип.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос относно мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише вестник „Монитор“.

[ad id=“225664″]

Промяната е предвидена в наредба на транспортното министерство – за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства. Експертите търсели техническо осъществяване на идеята на Столична община, свързана с определяне на „екологични групи“, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

“ „Екологичната група“ ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство„, се казва в отговора на Московски.

[ad id=“263680″]

„Екологичната група“ ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство. Това щяло да даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.

[ad id=“236999″]

Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха в София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3, 4, 5 и 6. Възможно е това да се направи с чип„. Това казал пред „Монитор“ зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков.

Писмото било от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите било – в дните с повишено замърсяване на въздуха, да се ограничава движението на автомобили в центъра на града.

В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя – Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града„, допълни Зарков.

[ad id=“218548″]

От бизнеса реагираха негативно, защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще принуди фирмите да търсят пари за по-нови автомобили.

С промяна в наредбата – от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната им система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед, с цел недопускане на манипулации на направените измервания.

Пламен Пенчев

Recent Posts

Новатори в Пловдив: Ще возят бюлетини с градския транспорт и „Чистота“

Ще се включи и техниката на "Паркове и градини"...

19 минути ago

Засилени мерки за великденските празници, къде родната полиция ще ни пази?

Предстоят тежки дни от гледна точка на трафика...

22 минути ago

Слави загуби дело за 100 хил. лева срещу Радостин Василев

Политическата кариера на Василев започна в ИТН...

42 минути ago

Хванаха шофьор със 146 км/ч на ограничение 50 км/ч

Скоростта е засечена от екип на РУ-Твърдица...

52 минути ago

Ще запомним НС с перманентна предизборна кампания

Хронично негласуващите са хора с успешен бизнес...

56 минути ago
image0 (9K)