Готвят край на безплатното паркиране за министерства и институции в София

Да няма безплатни паркоместа, които да се използват от служители на министерства, общински структури и институции в София. Това предлагат общинските съветници от ГЕРБ – СДС.

Те предлагат също така да се разшири синята зона за за сметка на зелената, както и възможност живеещите на пешеходни улици да спират безплатно за кратко по-близо до домовете си.

Проментите ще се обсъждат на сесия на СОС през септември.

“Целта на предложенията е да се намали тежкия трафик в центъра на София. Знаете, че столицата ни е един от градовете с висока моторизация и тук има над 500 коли на 1000 души. Надяваме се с промените да се облекчи трафика и да се намали броят на автомобилите, които влизат в центъра”, обясни зам.-председателят на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков, цитиран от „24 часа“.

Плановете са да се премахне възможността институциите да ползват безплатно паркоместа в зоните за платено паркиране. В момента те имат право на до 3 паркоместа. Предложението е те вече да се заплащат както от държавни, така и от общински структури. Те, както и юридически и физически лица, вече ще могат да ползват срещу заплащане на до 5 паркоместа служебе абонамент за даден административен адрес.

Така с тези две мерки ще се освободят около 430-440 паркоместа в зоните за паркиране, които ще могат да се ползват от граждани, а местата в служебен абонамент ще намалеят с 29%, уточни Здравков.

Освен това, по искане на бизнеса, най-вече на хотели и заведения, се дава възможност при доплащане да ползват услугата служебен абонамент през уикендите – от 8,30 до 19,30 ч и вечер, но само в делнични дни – от 19,30 до 22,30 ч. Доплащането за някоя от двете опции за удължаване на работното време на служебния абонамент ще е 1/3 от цената на услугата. За синя зона тя е 650 лв. месечно за едно място. Така, ако някой иска да ползва такова паркомясто след 19,30 ч, или пък през уикенда, ще трябва да си доплати по около 217 лв. Цената на тези услуги за служебен абонамент в зелена зона ще е 150 лв. (1/3 от 450 лв.).

С промените ще се въведе и регламент за ползваните от парламента паркоместа. Това вече ще става с решение на СОС, а не със споразумение.

Още по темата

6 май 2021 08:03

12

20 фев 2021 07:00

86

Предлага се живеещите на пешеходни улици и такива в режим на платено паркиране да получат право да спират за кратко по-близо до домовете си за товаро-разтоварни дейности.

„Това ще става за ограничен период от време и на специално обозначени места по улици, на които е възможно да се организират такива, като този вид престой ще подлежи на контрол от Центъра за градска мобилност. Хората, които живеят на пешеходни зони и имат винетен стикер за паркиране, ще могат да спират на специалните места безплатно за 30 минути. Те ще имат право по два пъти на ден да се възползват от такъв престой, но не последователно. Изискването е да пратят есемес, който ще е безплатен. Предлагаме да се въведе такава възможност и за бизнеса, който има обекти на пешеходни улици. За бизнеса обаче тази възможност ще се заплаща и 30 минути престой ще струват 1 лев – за синя зона и 50 стотинки – за зелена зона. Така търговците, например ще имат възможност да зареждат обектите си”, обясни Зарков.

За да получат това право обаче както граждани, така и фирми ще трябва първо да получат пропуск.Ако промяната бъде приета, от нея ще може да се възползват търговски обекти и живеещи на пешеходната зона на „Витошка“, на улиците „Съборна“, „Вашингтон“, „Пиротска“ и др.

Най-мащабната промяна, която се предлага, е разширението на синята зона за паркиране. Заради голямото натоварване на граничните участъци на зелената зона до синята, се предлага част от тях да преминат от по-евтината в по-скъпата. Ако СОС одобри идеята, по-скъпата синя зона, в която в момента има около 5000 места с цена по 2 лв. на час ще се увеличи на общо 13 000 паркоместа, а по-евтината – зелена с цена 1 лв. на час, която сега е с 28 000 места, ще се свие на 21 000. Освен цената между двете зони има разлика и във времето, разрешено за престой. В синята зона то е до 2 часа, а в зелената – 4 часа.

“Ако предложението влезе в сила хората, които вече са платили винетен стикер, няма да доплащат. Цената за 1 г. за живеещи в зелена зона е 100 лв., а за синя – 150 лв. Тези, които живеят в тази част от звлената зона, която предлагаме да стане синя, ще платят по-високата цена, когато им изтече вече закупеният винетен стикер”, уточни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Предвижда се 550 нови паркоместа в зелена зона да се обособят в кв. “Зона Б-19”.

От промените в ЦГМ се очаква да постъпят около 6,5 – 7 млн. лв. допълнително приходи годишно. Дружеството ще бъде задължено да инвестира 30% от приходите от зоните в поддръжка и изграждане на инфраструктура за паркиране. Местата ще се посочват от районните кметове.

Освен това с 30 минути ще се удължи работното време на синята зона. Вместо от 8,30 до 19,30 ч, тя вече ще работи до 20 ч от понеделник до събота.

С промените в наредбата се въвеждат забрани за влизане на коли в някои участъци в определени времеви интервали. По ул. „Пиротска“ в участъка между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Ст. Стамболов“ – от 9 до 21 ч. По бул. „Ст. Стамболов“ в участъка между ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Сливница“ забраната ще е от 9 до 19 ч. Регламентира се денонощна забрана по пелеходните зони – ул. „Екзарх Йосиф“ в участъка между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Г. Бенковски“, зоната около Народния театър, ул. „Граф Игнатиев“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Алабин“, бул. „Витоша“ от бул. „П. Евтимий“ до бул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Георг Вашингтон“ – от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“, ул. „Съборна“ – от пл. „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян” и от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I”.

До края на годината ще заработи и ново звено към ЦГМ, което ще контролира неправилното паркиране във всички квартали, а не само в платените зони. Наказанието за спрелите неправилно шофьори ще се налага с неприсъствен фиш, каза Милова.

Сериозно притеснение за финансовото състояние на градския транспорт в столицата предвид задаващата се четвърта вълна на коронавируса и надежда за подкрепа от държавата изрази Зарков. Той даде пример, че за 2019 г. приходите от продажба на превозни документи са били 170 млн. лв., а през пандемичната 2020 г. са спаднали на 104 млн. лв.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)