Полезни съвети

Градинарство: С кои растения най- добре „съжителства“ бобът

Боб – Има най-различни видове боб, всеки от които си има неговите  подходящи и неподходящи „спътници”. По принцип всички видове фасул виреят добре, ако са засадени с моркови и карфиол. Морковите са много добри приятели на боба, те му помагат да расте по-добре. Фасулът вирее също така добре заедно с цвеклото, а от своя страна е от помощ на краставиците и зелето.

[ad id=“225664″]

Умерено количество боб, засаден до праза и целината е от полза и за трите вида растения. Но ако е твърде нагъсто, ще има задържащ ефект върху растежа на всички тези растения.

Засаден невен в редовете с фасул идеално отблъсква мексиканския бобов бръмбар. Чубрицата спомага за растежа на зеления боб и подобрява вкуса му, както и го предпазва от бобовия бръмбар.

Растежът на бобовите растения бива ограничен, ако са засадени до някой от членовете на луковото семейство. Те също така не обичат да си съжителстват с гладиолите.

Едрия фасул си отива идеално с царевицата, катерейки се усърдно по стеблото й, за да достигне до светлината. Бобът не само действа като опора за царевицата срещу вятъра, но и я предпазва от миещите мечки. Фасулът също така увеличава азота в почвата, който е нужен на царевицата.

[ad id=“263680″]

Зелен боб – Хубаво е до него да бъде засадено умерено количество целина. По едно растение целина на 6-7 растения зелен боб. Той съжителства също така добре с краставиците. Тези растения взаимно си помагат. Взаимопомощ зеления боб си оказва също така и с ягодите, когато бъде засаден между ягодовите редове. Така и двете растения растат по-бързо, отколкото ако са поотделно.

Зеленият боб помага на царевицата, ако се рeдуват в редове с нея. Също така той расте добре с чубрицата, но никога не трябва да бъде засаждан в близост до копър. Зеления боб не харесва също така лука, както и всички бобови растения.

Източник: back2nature.rock

Arhiv

Recent Posts

Енергиен експерт: Ще се стигне до увеличение на цената на тока

Според Георги Касчиев служебното правителство трябва да реши въпроси, тъй като редовните няма да се…

11 минути ago

Сдружението на заведенията: „Спаси София“ мрази бизнеса в столицата

Те са против въвеждането на Синя зона в неделя...

36 минути ago

Доц. Киселова: Промените в Закона за хазарта бяха приети не по правилата на Конституцията

Експертът очаква промените да отпаднат след няколко месеца...

54 минути ago

Цената на евродепутатски мандат е четири пъти по-висока от тази за НС

Социолог: Очакваме на изборите за парламент да гласуват около 40% от избирателите...

един час ago

Липса на градини в София: Защо 10 хиляди деца ежегодно остават вкъщи?

Да се променят критериите за прием, настояват родители...

2 часа ago
image0 (9K)