Граничен кораб „Балчик“ вдигна котва за охрана на морската ни граница

Граничен кораб "Балчик" вдигна котва за охрана на морската ни граница

Нов граничен кораб се включва в наблюдението на морската ни граница. Той ще носи името „Балчик“ и ще участва в общи операции на Европейската агенция за брегова охрана „Фронтекс“.

Кръстница на новия граничен кораб стана директорът на Главната дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

Това е първият кораб по сключен договор за помощ по линия на „Фронтекс“ за охрана на външната морска граница на Европейския съюз. Договорът за доставката му е за около 30 млн. лева.

За събитието в Бургас пристигна и новият вътрешен министър Калин Стоянов.

„Корабът „Балчик“ ще изпълнява широк спектър от задачи – от противодействие на нелегална миграция и трансгранична престъпност в териториалните води на Република България, до спасителни операции по море“, съобщи министър Стоянов.

На Морска гара Бургас беше показано и най-модерното оборудване за охрана на морската ни и сухопътната  граница.

„Разполагаме с две бордови лодки, които се използват за гранично наблюдение и контрол в крайбрежната зона – 3 мили от брега. Задачите, които изпълняваме, са издирване, установяване и задържане на престъпници и нарушители на държавната граница“, добави нач. сектор „Тактически действия“ към ГД „Гранична полиция“ -Бургас – Евгени Димитров.

В издирването на мигранти, преминали границата, се включва и кучето Макс.

„Неговата работа е да ги намира. Най-силното му оръжие е неговият нос. Тези хора минават, отиват в гората, бедстват и ние реално с кучетата отиваме, намира ме ги и им спасяваме живота“, похвали уменията на кучето младши инспектор Атанас Божидаров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)