Гранични полицаи обвинени за подкупи

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на осем гранични полицаи от ГКПП-Малко Търново за получаване на подкуп от преминаващи границата български и чужди граждани.

[ad id=“225664″]

Граничните полицаи са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група след приключило разследване на ДАНС и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР под надзора на Специализирана прокуратура.

Доказателствата събрани до сега  сочат, че групата е действала от декември 2016 г. до декември 2017 г. Граничните полицаи са искали и получавали от преминаващи границата неголеми суми в лева и други валути – средно между 20 и 60 лева. Парите били събирани в „обща каса“, най-често при конкретен началник на смяна, а след края на работния ден са били разпределяни помежду участниците, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

[ad id=“263680″]

Подкупи са искани и получавани от пътуващи при нередности в документите им – например при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Стюарди на автобуси и шофьори на чужди камиони са плащали, за да минат по бързо бариерата, в т.ч. за да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите.

Спецпрокуратура е поискала отстраняване от работа на обвинените гранични полицаи. На всички е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“, но сумата не се уточнява.


image0 (9K)