Грижа за кожата – как ѝ действа алкохолът?

С празничния сезон точно зад ъгъла, много от нас ще държат в ръцете си повече напитки от обикновено. Но това може да повлияе негативно както на главата, така и на кожата ни. Истинските ефекти от махмурлука на кожата може да ви накарат да направите пауза и да помислите за малко по-отговорно пиене през следващите месеци, за да предпазите както външния си вид, така и цялостното си благополучие.

Сухата, склонна към накъсване, възпалена кожа може да е това, което ви гледа от огледалото след бурна нощ, което означава, че махмурлукът ви не се простира само до онези продължителни чувства на гадене и умора, които нахлуват в тялото. Всъщност пиенето е едно от най-лошите неща, които можем да причиним на кожата си, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

За щастие, има начини да защитим лицето си както докато пием, така и на следващия ден, когато махмурлукът може да ни удари. Експерти по грижа за кожата споделят своите съвети за това как да поддържаме перфектен външен вид по време и след празниците.

Как алкохолът влияе на кожата?

Без да проваляме плановете ви за следващото излизане с приятели, ще кажем, че алкохолът може да повлияе на кожата по безброй начини и малко от тях са положителни.

Най-очевидният минус е дехидратацията, която засяга цялото ви тяло, включително и кожата. „Алкохолът е диуретик, което означава, че увеличава производството на урина, така че ви принуждава да се дехидратирате“, казва дерматологът Дженифър Рок пред Glamour. Оттук се появяват промени за външния вид, включително нездрава и напукана кожа. Когато тялото е дехидратирано, вашата кожа и жизненоважни органи се опитват да задържат колкото е възможно повече вода, което води до подпухналост на лицето.

Вторият минус на алкохола е причиняване на възпаление на кожата. Това не е лошо само за тези, които са склонни към този проблем, но може да доведе и до увреждане от свободните радикали, което причинява преждевременно стареене на кожата.

Други лоши въздействия включват нарушен сън, който е пагубен за здравето и кожата, поява на пъпки и стареене, причинени от преждевременни бръчки и фини линии. Калориите в определени напитки, които могат да съдържат захар, причиняват гликиране, което по същество е втвърдяване на колагена, което причинява повече бръчки.

Кои напитки са най-лоши за кожата?

Експертите са съгласни, че сладките напитки са най-големите причинители както на кожния, така и на цялостния махмурлук. Захарта кара нивата на инсулин да скачат, което води до широко разпространено възпаление в тялото. Това води до свръхпроизводство на масла, което в крайна сметка причинява появата на пъпки.

Източник: Tialoto.bg 

Източник: https://www.dnes.bg/……………….


image0 (9K)