Гроздан Караджов: Двойният стандарт сложи прът в колелата на коалицията

Гроздан Караджов: Двойният стандарт сложи прът в колелата на коалицията

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парите за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отново станаха повод за спор между управляващите и депутатите на „Има такъв народ“ (ИТН) и опозицията.

„Не смятах да взимам думата, докато в един момент не чух отново да се говорят лъжи от министър-председателя. Г-н Петков, г-н Василев, изсипахте помия върху мен, без да съм я заслужил”, каза по време на дебатите по вота на недоверие министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов (ИТН). Той попита защо само обществените поръчки в МРРБ се определят като „възмутителни” и защо само за това ведомство важи изискването за най-ниска цена.

„Нося папка с документи, с които ясно да ви отговоря. Направих си труда да извадя обществените поръчки на отделните министерства и да видя при какви условия те са ги прокарали. Няма нито една структура, която да е заложила на най-ниска цена като единствен критерий. При повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка. Като ме гледате в очите, ще излъжете ли пред народните представители, г-н Петков? Искам да попитам защо тази 100% най-ниска цена да важи само за МРРБ? Защо да не важи за всички министерства, за Агенция „Митници”, за НАП?“, попита той.

Караджов бе категоричен, че става дума за двоен стандарт, който на практика „сложи прът в колелата на коалицията“. 

Още по темата

„Отношението към ИТН като към трето качество хора доведе до този срив. Неведнъж съм ви го казвал в директен разговор. Когато говорим за него, бих искал да ме чуете добре – много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не е така, когато става дума за министерствата, управлявани от вас“, категоричен бе Караджов.

Премиерът също взе отношение след изказването на министъра в оставка. „Ще ви кажа нещо много просто. Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното в историята ни? С няколко бързи хода – плащаме 3,9 млрд. лв. на господин Караджов с неговите 40% оценка в скритите стаи на МРРБ. Тошко Йорданов забравя за Северна Македония. Господин Борисов звъни по телефона, вдигаме му, казваме му, че ще се разберем и дясната страна млъква. А отляво, където е ДПС, единственото, за което не трябва да се говори, е “Магнитски“. Там е притеснението и големият страх. Когато питах Слави Трифонов защо 40%, той каза, че нямам проблем с Караджов, а с него, защото Караджов е просто брокер“, завърши премиерът.

Гроздан Караджов обвини и Асен Василев, че като служебен финансов министър миналата година е предложил изплащане на парите на същите пътностроителни фирми, без да иска допълнителен контрол, което впоследствие Василев отрече.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)