Групите от ОбС Стара Загора – с разнопосочни позиции за поскъпването на билета за градския транспорт с 20 ст.

В четвъртък предстои Общински съвет Стара Загора да вземе решение за увеличение на цената на превозните документи в обществения транспорт в града. По искане на управителя на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД кметът входира предложение до местния парламент билетът в градския транспорт да поскъпне до 1.50 лв. от 1 август. Увеличение е заложено и в останалите превозни документи, с изключение на картите за пенсионери и учащи. Точката вече премина през обсъждане в двете ресорни комисии по бюджет и финанси и транспорт. Проверка на медията ни за настроенията сред съветниците показа, че на този етап липсва единомислие.

„Увеличението, макар и непопулярна мярка, трябва да се направи, защото дружеството има 60% по-високи разходи за гориво и ток, съпоставимо със същия период преди година.“ Това заяви общинският съветник от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Николай Николов. Той определи поскъпването в цената на билета с 20 стотинки като напълно обосновано с оглед на ситуацията в страната. И подчерта, че „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД работи по смисъла на Търговския закон и то трябва да може да се самоиздържа. Николов увери, че се търси вариант за подобряване на транспортната услуга, която общинското дружество предоставя. „Работи се по транспортната схема, предстои да дойдат новите електробуси. Управителят на дружеството има идея да бъдат сключвани договори с фирми, които имат нужда от извозване на работници и за тази цел могат да бъдат ползвани автобусите. Това показва, че дружеството има гъвкавост, за да посрещне предизвикателствата“, отбеляза Николов. Председателят на бюджетната комисия сравни цената на билета в Стара Загора с тази, която пътниците заплащат в София и Варна. „В столицата от няколко години стойността на билета е 1.60 лв. Навсякъде, където сравняваме, тя вече е 1.50 лв.. Ние сме избрани да защитаваме интересите на хората, а съществуването на „Тролейбусни и автобусни превози“ е в обществен интерес“, отбеляза Николов. Той припомни, че правилата, одобрени от Народното събрание, свързани с компенсацията от 0.25 ст. за литър гориво, изключват юридически лица от подобен механизъм за подпомагане. „Това е още един аргумент, за да смятаме, че има необходимост от увеличението, което се предлага.“

Николай Николов припомни, че в последните няколко години Община Стара Загора спечели европейско финансиране за десетки милиони, с които бяха обновени изцяло превозните средства в „Тролейбусни и автобусни превози“. Очаква се до края на годината да бъдат доставени и 33 нови електробуса, които ще заменят действащите в момента дизелови автобуси.

В подкрепа на увеличението на цената на билета се обявиха и от групата на ВМРО в Общинския съвет. Антон Андонов определи решението като разумно. Според общинския съветник промяната ще гарантира съществуването на дружеството. „Другият вариант, ако скокът в цената не получи нужната подкрепа, е да изберем демагогията“, категоричен е Андонов. Той аргументира поскъпването на билета с повишените стойности на горивата, тока и сервизните материали, необходими за обслужването на превозните средства. По думите на съветника на ВМРО цената дори трябва да е по-висока от 1.50 лв. „Има ли алтернатива решението за увеличение на билета за градския транспорт? Ако местният парламент не го гласува, тогава в края на годината дружеството ще излезе на загуба, която ние трябва да покрием с друго решение за дотиране. Средствата от общинската хазна при такъв развой ще дойдат отново от данъците на старозагорци. Ако искаме да имаме качествена услуга, трябва да плащаме за нея“, отбеляза Андонов. Той даде пример с повишените цени на таксиметровите услуги в града, припомняйки, че след решение на Общинския съвет те скочиха до 1.20 лв. за километър. Антон Андонов изрази надежда, че цената на горивата ще спре да расте, за да бъде избегнато ново увеличение до края на годината.

На другия полюс в позициите си по темата с цената на билета са Янко Янков от Коалиция „Алтернативата на гражданите“ и Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“. „Това е необосновано искане. За втори път се прави опит от джоба на гражданите да бъде покрито неефективното управление на това дружество“, заяви за медията ни Янко Янков. Той прогнозира, че до края на годината е възможно услугата отново да поскъпне. Янков открои няколко проблема в управлението на „Тролейбусни и автобусни превози“, които по думите му надуват разходите в него. „На първо място бих поставил неправилното изготвяне на обществената поръчка и избора на апарати в превозните средства, които не връщат ресто. Това е затруднение за гражданите. Вторият критичен момент са неправилните и безкрайно недалновидни за днешните реалности в Стара Загора транспортни линии. Те са от времето на комунизма и не обслужват моментните нужди на хората“, подчерта Янков. Той припомни, че от 7 години проблемът с транспортната схема се повдига в Общинския съвет, но въпреки обещанията за нови разписания и нов план такъв липсва. Янко Янков разкритикува и друг момент от развитието на общинското дружество, ангажирано с обществения транспорт: „От няколко години имаме самотаксуваща система, но въпреки това до момента на работа стоят около 200 кондуктори. Нали това беше една от причините да бъдат сложени апарати за самотаксуване? Затова няма да подкрепим това предложение“. Янков предупреди, че с увеличение на цените, съкращаване на линии и намаляване на автобуси сметката на дружеството няма да излезе. Той настоя за промени, които да направят обществения транспорт удобен за старозагорци и бизнеса на града. „В противен случай ще гледаме как зад празните автобуси и тролейбуси вървят 10-15 автомобила“, заключи общинският съветник.

За нова стратегия, реформи и промени в градския транспорт настоя и Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“, който е председател на комисията по общинска собственост и стопанска политика. Той определи като фрапиращи части от внесеното предложение. „Иска се от нас да подкрепим решение за увеличение на цената на билета. Прави впечатление обаче, че в текстовете се залага, ако един човек закупи наведнъж 10 талона, той да плати 15 лв., което също прави по 1.50 лв. Ако предложението е в този вид и няма допълнителни стимули за закупуване на карти и билети и не се търсят правилни управленски решения, ние от групата на „Демократична България“ няма да подкрепим. За повишаване на цената трябва да повишим и качеството“, заяви Чорбаджиев. Той отбеляза, че частта в предложението с увеличените разходи за ток и горива е резонна на фона на ситуацията в страната в последните месеци. Според Чорбаджиев обаче дружеството трябва да предприеме решителни крачки към това да направи транспорта по-бърз, по-удобен и достъпен. По думите му в настоящата ситуация градският транспорт на Стара Загора не покрива тези изисквания. Той отбеляза също, че въпреки внедрената система за самотаксуване през есента на 2020 г. до момента не е намален броят на кондукторите, което е фактор за увеличаващите се разходи на дружеството. „Големият дефицит на публичния ни транспорт е, че той не се ползва масово. Дори 2 лв. да направим цената на билета, това пак няма да възстанови загубите“, заключи Чорбаджиев.

Живко ИВАНОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)