Гуцанов: Икономиката ни работи

Правителството представи пълен пакет от антиинфлационни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Ще бъдат ли полезни те?

След ситуацията в Украйна положението в света стана драматично в икономическия сектор. Естествено, това се отразява върху всяко едно домакинство, семейство. Вдигаме пенсиите с малко над 20%. Над 2,1 млн. българи са пенсионери. Това са много хора, които са в едно изключително тежко състояние. И без това пенсиите са ниски в България през последните 25 г., поне с нещо да можем да помогнем на родителите ни, заяви Борислав Гуцанов от БСП в студиото на „Денят ON AIR“.

От 1 октомври БСП иска да се направи преизчисляване на пенсията, за да има по-голяма справедливост, отбеляза той.

По думите му в момента има няколко варианта, които се обсъждат, като има и съчетание между два, за „да се постигне това, което е най-изгодно за всеки пенсионер“.

„Това, което в момента е спешно, бързо и трябва да стане, са тези 20%, за да се усети това от всеки пенсионер. Калкулирани са нещата колко ще струват, както и откъде ще дойдат средствата“, подчерта социалистът.  

Гуцанов каза, че в момента положителният баланс на страната е много висок – износът е много голям, влизат много средства в държавния бюджет и икономиката работи.

„Още следващата седмица, най-вероятно, ще вкараме закон за облагане на свръхпечалбите в областта на енергетиката. Не може някой на гърба на тази криза да печели стотици милиони на месец и той да не бъде обложен с този данък. Това е и за частни, и за държавни енергийни дружества, както и за търговци на електроенергия“, уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Гуцанов коментира и нулевата ставка за хляб и хлебните продукти.

„Бяхме длъжни да направим тази стъпка. Цената на хляба би трябвало да се намали с 20%. Най-вероятно за една година ще действа тази мярка“, обясни гостът в студиото.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)