Здраве

Гъбите укрепват организма

Учени твърдят, че някои видове гъби, като шийтаке, рейши и майтаке, засилват имунната система, като предизвикват реакция на белите кръвни телца.

Учените от университета Грифин в Австралия са избрали тези три вида, които се продават в търговската мрежа, защото съдържат много бета глюкани – въглехидрати, характерни за клетъчните стени на гъбите. Съдържат се и в други храни, като овесените ядки. Хората не ги произвеждат и човешката имунна система ги възприема като чужди. Това стимулира защитната реакция като срещу патогени.

Известно е, че бета глюканите свалят холестерола и така могат да намалят опасността от сърдечносъдови заболявания. Има данни също, че регулират нивата на кръвната захар и стимулират имунната система.

Учените са смлели трите вида гъби заедно и са изследвали ефекта от сместа върху човешки кръвни клетки в лаборатория. Резултатите им показват, че тя стимулира макрофагите – вид бели кръвни клетки, които откриват и унищожават бактерии и други вредни организми.

Макрофагите освобождават също цитокини, които подпомагат комуникациит между клетките в рамките на имунната реакция и стимулират движението на клетки към мястото на възпалението. Учените са наблюдавали увеличаване на цитокините, което показва, че гъбите са действали като стимулант на имунната система.

Не е известно дали при консумацията на гъби ефектът е същият, но според Броуди Малард от екипа, такава имунна реакция е възможна в червата.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Променят движението в столицата заради 6 май

Тази година военен парад няма да има...

1 минута ago

Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев спечели бронзов медал на първенството по джудо

  Състезателят Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев Стара Загора се представи силно при участието…

5 минути ago

Щъркелови гнезда са обезопасени в Кърджали и Хасково

Те са общо 102, казаха от РИОСВ...

43 минути ago

Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?

Ръстът намалява, таванът остава 3400 лв....

49 минути ago

Великденски футболен турнир събра над 150 деца от 15 отбора в Стара Загора

  В Стара Загора се проведе Великденски футболен турнир за деца набор 2015 и 2016…

един час ago

ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини...

един час ago
image0 (9K)