Гъбички по ноктите – как се лекуват?

Гъбички по ноктите или още онихомикоза е заболяване, което засяга нокътната плочка на един, няколко или всички нокти на ръцете и краката. Много често гъбичките по ноктите са предшествани от гъбично заболяване по кожата. За това още след появата на първите признаци – зачервяване, изсушаване и лющене на кожата, трябва да се вземат мерки, за да не се засегнат ноктите.

Онихомикозата започва като засяга най-крайната част на нокътната плочка на един пръст, постепенно инфекцията се разширява като засяга и нокътния матрикс – участъкът, от който се произвежда нокътната плочка, а след това се засягат и другите нокти. 

Белезите, по които може да се разбере, че се развива гъбична инфекция са загубата на блясък на ноктите, нокътната плочка потъмнява, става белезникава или жълто-кафява. След известно време нокътят става чуплив и задебелява.

Лечението на онихомикозата се провежда предимно с локални продукти под формата на лакове, капки и кремове.
Terbinafine, Naftifine и Ciclopirox са сред най-използваните антимикотици за лечение на онихомикози. Те се предлагат под формата на лакове и капки. Същите медикаменти се използват и за лечение на кожни микози, но са под формата на кремове и гелове.

Лаковете са ефективна форма на антимикотиците. Повечето от тях са водоразтворими, което е предпоставка за лесното му премахване от нокътната плочка. Лакът се нанася върху почистен и подсушен нокът, върху цялата повърхност и 5 мм от околната кожна повърхност, а също и под свободния ръб на нокътя. След нанасянето на лака, ноктите не трябва да се мият най-малко 6 часа, поради което се препоръчва прилагането му да става вечер преди лягане. 

Повечето лакове имат силна пенетрираща способност, но се препоръчва изпиляване на цялата нокътна плочка поне един път седмично, за подобряване на проникването на медикамента в нокътя, а също така да се отстранява външният нокътен слой. Препоръчва се също и редовно изрязване на засегнатите и задебелени части от нокътя.

Лечението трябва да продължи до отстраняване на проблема, което значи израстване на напълно здрав нокът. Обикновено пълно излекуване на ноктите на ръцете се постига за около 6 месеца, а на ноктите на краката за около 9 до 12 месеца. Ако нокътят е широко засегнат или пък са засегнати няколко нокътя може да се обсъди прилагането на допълнително лечение през устата с лекуващия лекар.

Източник: https://www.puls.bg/


image0 (9K)