Гълъб Донев настоява за енергийна стратегия до 2053 г.

Гълъб Донев настоява за енергийна стратегия до 2053 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Посоката за развитието на енергетиката в България е ясно определена в Закона за енергетиката, а именно създаване на предпоставки за качествено и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа и топлинна енергия и природен газ. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на форума „Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053“, организиран от Министерството на енергетиката.

Определящо според премиера е създаването и развитието на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар, както и енергийни доставки при минимални разходи. Тук според него същинският въпрос е как в условията на глобална енергийна криза, усложнена геополитическа обстановка и стремеж на ЕС към декарбонизация на икономиката, да бъдат постигнати тези цели. Затова визията е не просто необходима, а задължителна, заяви Гълъб Донев.

Той каза, че служебното правителство предлага проект на стратегическа визия за развитието на електроенергийния сектор за периода 2023 – 2053 г., защото в условията на енергийна криза България не разполага с утвърдена стратегия за развитие на енергетиката. Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението, каза премиерът.

Той припомни, че през миналата седмица със свое решение Народното събрание задължи служебното правителство в срок до 31 март да предоговори Националния план за възстановяване и устойчивост в сектор енергетика. Това насочи част от общественото внимание към процедурния път, който страната ни ще трябва да проправи в преговорите с ЕК, отбеляза Донев. Той обясни, че по същество предоговаряне на Националния план за възстановяване е немислимо без стратегическата визия за развитието на електроенергийния сектор за следващите поне 30 години. Визията отразява националните специфики в областта на енергийните ресурси и общите европейски политики и цели за развитие на енергетиката в светлината на европейския зелен пакт, посочи служебният премиер.

Той подчерта, че основен приоритет при изготвянето на стратегията е гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата роля на България като нетен износител на електроенергия и балансьор за региона. Донев каза, че за него е важно да отличи усилията, които бяха положени в последните месеци от Министерството на енергетиката, за да се извърши подробен анализ на състоянието на енергийния сектор. Приложени бяха най-съвременните методи за енергийно моделиране на база на на реалистични прогнози и допускания, посочи Гълъб Донев. /София Господинова, БТА/

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)