Гьоков: Избори и нов кабинет в това НС са еднакво вероятни

Логиката, която би трябвало да следва президентската институция при връчването на мандатите, не би трябвало да предполага третият мандат да бъде връчван на БСП, защото все пак е пета политическа сила. Това мнение изрази министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков.

Той все пак посочи, че ако евентуален трети мандат бъде връчен на БСП,  левицата ще вземе  своето решение дали да работи в посока съставяне на правителство или да върне веднага мандата.

Още по темата

22 юни 2022 20:02

84

22 юни 2022 19:17

387

Според Гьоков вариантите предсрочни избори и ново правителство в рамките на настоящето НС са еднакво вероятни.

„Ще ми се в този парламент „мнозинството на промяната“ да може да излъчи ново правителство без значение какви са лицата и фигурите“, допълни той. Според него нови избори трудно биха променили ситуацията в парламента.

По отношение на социологически проучвания, които предвещават осем партии или коалиции в следващия парламент, Гьоков каза, че колкото повече са партиите или коалициите в едно бъдещо Народно събрания, толкова по-големи ще бъдат „пазарлъците“ и по-трудно ще се състави правителство.

На въпрос дали би застанал отново на този пост министърът каза, че не е правил анализи на желанията си.

„За мен не е важно кой ще бъде начело на социалното министерство, въпросът е да се продължи тази политика“, допълни Гьоков, цитиран от БТА. „Вървим в една изключително правилна посока и се надявам без значение кое е правителството или министър на труда и социалната политика, политиките в социалната сфера да продължат в тази реформаторска посока. Пътят е този и трябва да продължим“.

Относно вчерашния вот на недоверие, министър посочи, че не се е случило нещо „нормално“. Мнозинството беше формирано около желанието да бъде следвана промяна от политиките от управлението на държавата, което се случваше 12 години, и изведнъж част от тази коалиция се отдели и напусна „мнозинството на промяната“ и се обърна към статуквото, добави Гьоков.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)