Даниел Грос: Брюксел все още не управлява европейската икономика

Даниел Грос: Брюксел все още не управлява европейската икономика

Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година по време на пандемията европейската икономика беше спасена отчасти от Европейската комисия (ЕК), а не само на национално ниво. Следващото поколение проекти, от които ще има полза и България, ще бъдат много важна стъпка в посока на една обща гаранция срещу бъдещи шокове. Не мисля, че сме стигнали момента, в който европейската икономика се управлява от Брюксел, коментира Даниел Грос, почетен член на Центъра за европейски политически изследвания, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“. 

Още по темата

„Смятам, че еврозоната конкретно е в добра форма. Възстановяването започна малко по-късно, отколкото в САЩ, но в момента е много стабилно – особено в индустрията. Щом икономиката и секторът на услугите бъдат освободени от ограниченията, европейската икономика ще тръгне с пълна пара“, добавя още Даниел Грос.

От думите на госта става ясно, че можем да очакваме по-бързо връщане към предишните нива на икономиката, тъй като този път ситуацията беше много различна в сравнение с финансовата криза преди години. За разлика от преди финансовият сектор е в добра форма. Предприятията нямат прекалено много задължения и щом се възстанови търсенето, трябва да очакваме силно икономическо възстановяване, изтъква Грос.

„Секторът на услугите изостава във възстановяването, което не е изненада, тъй като в много региони има ограничения за посещаване на ресторанти и на други места. Това обаче е регулирано от пазара – хората, които не могат да си намерят работа в сектора на услуги, се насочват към други. Един такъв е индустрията, където възстановяването е много силно“, коментира още гостът.

Друга тема от разговора бе свързана с устойчивостта на потенциала за растеж.

„Този път растежът ще бъде устойчивив, тъй като не се води от дефицитите на държавите и няма дисбалнс в основата му. Ако глобалният растеж продължи, хората ще нуждаят от повече стоки и ще искат да търгуват повече“, смята Грос.

Експертът изрази мнението, че на средно ниво в европейските икономики няма опасност от политически риск.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)