Даниел Митов: Миленко няма право да стъпва на българска територия

Лично съм задействал процедура въпросният Миленко да бъде включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на Република България.

Това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с поруганата плоча на Каймакчалан.

Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна, в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни, коментира Митов.

Българското правителство веднага е реагирало, поискахме от властите в Скопие да се разграничат от този факт, каза Даниел Митов.

Що се отнася до претенциите за законността и незаконността на поставената плоча – трябва да си дадем сметка, че това е инициатива на група български граждани, които са отишли и са решили да почетат паметта на загиналите български войници през 1916 година в битката при Каймакчалан. Този акт не е на българското правителство, това е акт на група граждани, обясни външният ни министър и допълни, че спор около законността на въпросната плоча не може да се води.

Но вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност.Затова ние вече сме направили постъпки пред правителството в Скопие да възстановим – този път през акт на българската държава, въпросната плоча, каза Митов.

 


image0 (9K)