Световни новини

Дания готова да забрани  бурките

Австрия, Белгия и Франция вече въведоха рестрикции за покриването на лицето на обществени места

[ad id=“263680″]

Правителството в Дания обяви, че планира да глобява хората, които покриват лицата си на обществени места, включително бурки и ски маски, съобщава Дир.бг, като се позовава на международни информационни източници.

Проектозаконът е наричан „забрана на бурката“, съобщава ДПА. „Несъвместимо е с ценностите на датското общество“, каза правосъдният министър Сьорен Папе Поулсен и добави, че е неуважително към обществото да се покрива лицето на обществени места.

[ad id=“218001″]

Забраната обхваща никаб, качулки, маски и фалшиви бради, но не засяга маска за защита на дихателните пътища.

Други изключения са шалове, костюми и маски, които са носени на карнавали. В съобщение на правосъдното министерство се казва, че полицията и съдът ще установят дали някое облекло нарушава забраната.

При първо нарушение наказанието е глоба от 1000 крони (165 долара). При повторно нарушение се налага по-голяма глоба. При четвърто нарушение глобата може да достигне 10 000 крони, допълва ведомството.

Според доклад от 2010 г. около 200 жени в 5,7-милионното население на Дания са напълно забулени.

[ad id=“218548″]

Австрия, Белгия и Франция вече въведоха рестрикции за носене на бурка на обществени места. В Швейцария започна подписка, която да инициира провеждането на референдум по темата.

България също наложи подобни ограничения за покриването на лицата на публични места.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова