Данните за инфлацията докараха Dow и S&P до нови рекорди

Данните за инфлацията докараха Dow и S&P до нови рекорди

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите приветстваха с облекчение новите данни за инфлацията в САЩ. Те изпратиха американските фондови борси по пътя към рекордите в сряда: индексът Dow Jones Industrial Average се увеличи с 0,6 процента (220 пункта) до рекордно високото ниво от 35 485 пункта. S&P 500 също постави нов рекорд, като добави 11 пункта (0,2%) до 4449 пункта. Индексът на технологичните компании Nasdaq загуби почва под краката си в края на сесията и отстъпи леко с 0,2% в близост до 14 765 пункта.

Нови рекорди имаше и в Европа. Също след като данните за инфлацията в САЩ станаха известни, Dax се изкачи до новия връх от 15 887 пункта.

Нарастването на потребителските цени в САЩ вероятно е преминало своя пик, обобщиха анализаторите от Commerzbank. Стоките и услугите струват с 5,4 процента повече през юли, отколкото през същия месец на миналата година, въпреки че цените нарастваха по-бавно от преди в сравнение с предходния месец. „Инфлацията изглежда толкова временна, колкото ни каза Фед“, казва анализаторът на Caxton Майкъл Браун. „И оттук нататък инфлационните сили трябва да продължат да намаляват до края на годината“.

„Окуражаващо е да видим, че темпото се забавя малко в подкрепа на идеята, че последните повишения на цените са преходни и са свързани отново с отварянето на икономиката“, коментира Майк Лоуенгарт, управляващ директор за инвестиционни стратегии в E*TRADE Financial.

Цените на употребяваните автомобили, които инвеститорите наблюдават като един от признаците на неконтролирана инфлация, се повишиха само с 0,2% през юли, след като скочиха с над 10% през предходния месец.

„Данните би трябвало да помогнат за облекчаване на опасенията на инвеститорите, че Фед неглижира твърде много инфлационния натиск“, каза Сиема Шах, главен стратег в Principal Global Investors. Според експерта публикуваните цифри условно предполагат, че инфлацията може да е достигнала своя връх.

След гласуването в Сената за инфраструктурния пакет на президента Джо Байдън за милиарди долари се търсят компании, които могат да се възползват от разширяването и ремонта на пътища, мостове и летища. Мениджърите, които изкупуват акции на компании, за които се очаква да се възползват от разходите за инфраструктура, вече помогнаха за ръста на индустриалния сектор от S&P 500 от около 18% на годишна база, което е като цяло в съответствие с растежа на индекса.

Някои инвеститори се задълбочават в сектори като инвестиционни фондове за недвижими имоти и комунални услуги в търсене на подценени компании, които могат да се възползват, ако законопроектът бъде приет.

„Ще има много разходи в области, които хората не свързват непременно с инфраструктурата“, казва Скот Хелфщайн, ръководител тематично инвестиране в ProShares.

Разкриването на повече потенциални бенефициенти от пакета е сред последните примери за това как инвеститорите диверсифицират портфейлите си, тъй като акциите продължават да поскъпват въпреки притесненията заради разтегнатите оценки, възраждането на COVID-19 и наближаващата отмяна на политиките на Федералния резерв за лесни пари.

Акциите на Caterpillar и Deere & Co се повишават с до 1,9 %. Книжата на доставчика на строителни материали Vulcan Materials нараснаха с 2,1 %, при производителя на стомана Nucor увеличението е с малко под 4%.

За сметка на това се сринаха акциите на производителите на ваксини Moderna и Biontech – с повече от 15 и съответно 13%. Pfizer загуби 3,9%. ЕС възнамерява да проучи нови възможни странични ефекти на иРНК ваксините, включително алергична кожна реакция и бъбречно възпаление. Властите на ЕС не предоставиха информация за възможните случаи, но се говори за малък брой доклади.

Акциите на Moderna и Biontech поскъпнаха рязко през последните няколко седмици.

Акциите на производителя на здравни продукти Perrigo се обезцениха с над 12%. Печалбата на Perrigo беше с единадесет цента по-ниска от прогнозата – на ниво от коригирани 50 цента на акция, отчасти поради по-слабия студен сезон.

Според данни на авиокомпанията Southwest Airlines се увеличават отмените на резервации поради нарастващите опасения относно делта варианта на Covid-19. Това ще затрудни финансовите резултати през текущото тримесечие. Въпреки това акциите на Southwest поскъпнаха с 1,39%.

Изненадващо силно увеличение на печалбите генерира на борсата за криптовалути Coinbase плюс от над 3,5 %. Обемът на търговия в Coinbase се е увеличил с почти 38 процента през второто тримесечие, печалбата на акция от 3,45 долара очевидно надмина очакванията на анализаторите от средно 2,33 долара. За текущото тримесечие обаче прогнозата на Coinbase е за спад на търговската активност, а бизнесът с цифрови активи все още е обект на силни колебания.

Американската верига за бързо хранене Wendys убеждава инвеститорите с по-добър от очакваното ръст на продажбите. Акциите поскъпнаха с 3,72%. След изненадващо силно второ тримесечие групата преоцени своите цели за 2021 година. Wendys успя да се възползва преди всичко от менюто за закуски с бургера „Baconator“, който беше представен миналата година. Веригата за хамбургери ще увеличи годишните си разходи за реклама с 10 млн. долара, за да спечели допълнителни клиенти.

Внимание привлече и WW International. Акциите ѝ се сринаха с почти 25%, тъй като данните за тримесечния бизнес останаха под очакванията на анализаторите. Компанията, която доскоро бе позната под името Weight Watchers, спечели чисти 48 цента на акция – със 17 цента под средните оценки. Броят на абонатите на компанията, която предлага режими за диети, също остана под очакванията.

Цените на петрола спаднаха в сряда, след като Белият дом призова ОПЕК и нейните съюзници да увеличат производството на петрол, за да подкрепят глобалното възстановяване от пандемията. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с повече от 1% до около 67,44 долара за барел. Европейският бенчмарк Брент също се понижи с повече от 1% до около 69,85 долара за барел.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)