ДАНС откри сериозни нарушения при даването на 5 български паспорта срещу инвестиции

ДАНС е установила пет случая на сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции по сигнал на Министерството на правосъдието. Това съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Въпросите“ по ТВ1.

Проверката не е приключила и продължава, съобщава пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Коментарът на Йорданова е по повод внесения от ДПС сигнал по процедурите за получаването на т. нар. златни паспорти.
В предаването Йорданова припомни, че още през лятото на 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас, посочва министър Йорданова.

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например, заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, казва Йорданова.
По думите й МП има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

България е една от трите страни в Европейския съюз, която предоставя гражданство срещу инвестиции. Другите държави са Малта и Кипът. Според доклад на Европейската комисия от 2019 г. тази практика представлява опасност за всички страни в Общостта. Те дават възможност за данъчни измами и пране на пари, защото трите държави не упражняват достатъчно контрол върху установяването на произхода на парите, които се инвестират.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)