Данчето: Стара готварска рецепта от тракийския край

Привет на всички, които обичат да готвят и експериментират! Днешното ми предложение е стара рецепта от тракийския край, която, адаптирана към съвременните продукти, даде чудесен резултат.

Представям ви булгурът. Зърнен продукт, който е намирал широко приложение у нас до преди петдесетина години, но после е бил изместен от ориза. За щастие, днес е реабилитиран, благодарение на стремежа ни за по-здравословно и екологично хранене. Булгурът е изключително полезен и вкусен. Той е наситен с полезни микроелементи, витамини, магнезий и фолиева киселина. Булгурът е бавен въглехидрат и това го прави подходящ за някои видове хранителни режими.

Сега към рецептата -кюфтета от булгур.

Избираме за оптимално количество една чаена чаша булгур, която заливаме с вряща вода. Запарваме за около 20 минути. Ако водата е в повече я излейте. Съотношението булгур-вода е едно към три по правило, но поради факта ,че има различни видове булгур, може да се получи повече течност.

Добавете сол на вкус, приблизително една супена лъжица, глава лук, нарязана на ситно, две яйца, два моркова и един голям картоф(суров), настъргани на едро ренде. А също и половин чаена чаша смлени орехи и толкова настърган кашкавал. Подправете с кимион, чубричка, черен пипер, малко червен пипер и сминдух.

Омесете добре. Пригответе си тава с кухненска хартия и с намаслени в олио ръце оформете кюфтета със стандартна големина. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. Поднесете с млечно чеснов сос или някаква хрупкава салата. Изключително вкусни стават и с фини овесени ядки.

Това е. Гответе с любов, яжте вкусно, усмихвайте се и бъдете здрави !


image0 (9K)